Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ΝΑΤΟ: Βγήκε κερδισμένος; Η ένταξη της Σουηδίας, τα F-16 και η μεσολάβηση στον πόλεμο

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ΝΑΤΟ: Βγήκε κερδισμένος; Η ένταξη της Σουηδίας, τα F-16 και η μεσολάβηση στον πόλεμο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεκδίκησε να παίξει ρόλο σε μια σειρά ζητήματα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Πολλά είναι τα διεθνή ΜΜΕ που ασχολούνται με την παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ΝΑΤΟ αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας επιχείρησε να παρέμβει σε μια σειρά ζητήματα και το ερώτημα που υπάρχει είναι αν βγήκε κερδισμένος από τις διαπραγματεύσεις στις οποίες προχώρησε στο Βίλνιους.

Το Al Jazeera επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα απασχολημένος στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που φιλοξενήθηκε στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας και εξέπληξε τους παρατηρητές αφού τελικά επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: Η «γραμμή» του Κορδόν, η δήλωση-μήνυμα και η εφαρμογή του πλάνου από τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα που απασχολούν την Τουρκία, όπως την επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, τη συμφωνία της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά των αεροσκαφών F-16 και τον ρόλο εξισορροπιστή που συνεχίζει να παίζει μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Το αραβικό Μέσο αναφέρεται και στην επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας μετά από ένα και πλέον χρόνο εντάσεων, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο χώρες. 

Η παρουσία του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ προηγήθηκε της επίσκεψής του στις χώρες του Κόλπου την επόμενη εβδομάδα, ένα ταξίδι που ο Τούρκος ηγέτης πραγματοποιεί εν μέρει για να αντλήσει χρηματοδότηση για την τόνωση της επιβαρυμένης οικονομίας της Τουρκίας μετά την επανεκλογή του τον Μάιο.

Για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα προωθήσει την επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο όταν αυτό ανοίξει ξανά από τον Οκτώβριο, με τη Στοκχόλμη να παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη των βημάτων που θα κάνει πριν από αυτό.

Η έγκριση της Άγκυρας ήρθε καθώς η Σουηδία δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την επικαιροποίηση της τελωνειακής συμφωνίας της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιθυμία της να διαθέτει ελεύθερη βίζα σε όλη την ΕΕ για τους πολίτες της.

Ο Ερντογάν αναμένει επίσης ότι η Στοκχόλμη θα λάβει μέτρα κατά των μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

«Όταν επαναλειτουργήσει, πιστεύω ότι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου μας θα το προωθήσει μεταξύ των διεθνών συμφωνιών. Ο βασικός τόπος έγκρισης είναι το κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα έρθει σε μένα για έγκριση», δήλωσε ο Ερντογάν.

Επιπλέον, ο Τούρκος ηγέτης θα έχει συνομιλίες με τους εθνικιστές κοινοβουλευτικούς συμμάχους του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το οποίο εξέφρασε δυσαρέσκεια για την είδηση της έγκρισης της προσφοράς της Σουηδίας.

Τα F-16

Λίγες ώρες αφότου η Άγκυρα δήλωσε ότι θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν στη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, κάτι που θεωρούνταν ως πιθανό αντάλλαγμα για το πράσινο φως της Άγκυρας.

Στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι «πιο αισιόδοξος από ποτέ» για την αγορά των αεροσκαφών, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης την Τετάρτη τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα προχωρήσει.

Η Τουρκία επιδιώκει εδώ και καιρό να αγοράσει τα πολεμικά αεροσκάφη σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσει τον υπάρχοντα στόλο της, παράλληλα με εξοπλισμό εκσυγχρονισμού, σημειώνει το Al Jazeera. 

Η μεσολάβηση στον πόλεμο

Ο Ερντογάν σχολίασε επίσης την απελευθέρωση των πρώην διοικητών της φρουράς της Ουκρανίας στη Μαριούπολη, στην οποία βοήθησε, λέγοντας ότι η αρχική αρνητική αντίδραση της Ρωσίας είχε αλλάξει.

«Αρχικά, υπήρξαν κάποιες δηλώσεις από τη Ρωσία, αλλά στη συνέχεια, όταν έμαθαν για κάποιες συνθήκες, η υπόθεση μπήκε σε θετική τροχιά», δήλωσε ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου.

Η Ρωσία αντέδρασε με περιφρόνηση για τον ρόλο της Τουρκίας στη μεσολάβηση για την απελευθέρωση των πέντε διοικητών, λέγοντας ότι παραβιάστηκαν οι όροι μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων που σχεδιάστηκε πέρυσι.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης στη συνέντευξη ότι η Τουρκία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου για να τερματιστεί η εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σχεδιάζει προς το παρόν να μιλήσει με τον ηγέτη της Άγκυρας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το οποίο επικαλείται τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Σάββατο, σχολιάζοντας την υποψηφιότητα μιας άλλης χώρας να ενταχθεί στην ευρω-ατλαντική Συμμαχία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Ουκρανία «αξίζει» την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ