Τατάρ: Το «χωριστό κράτος» πρέπει να υπάρχει σε οποιαδήποτε συμφωνία για το Κυπριακό

Τατάρ: Το «χωριστό κράτος» πρέπει να υπάρχει σε οποιαδήποτε συμφωνία για το Κυπριακό

Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε και στα ζητήματα του στρατού και των εγγυήσεων, χαρακτηρίζοντας «αυθαίρετες» τις δηλώσεις ότι η Τουρκία θα παραιτηθεί του εγγυητικού της δικαιώματος.

To «χωριστό κράτος» πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε οποιαδήποτε συμφωνία για λύση δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Anadolu), μιλώντας προχθές Τετάρτη σε συνάντησή του στα κατεχόμενα με τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο επικαλείται τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι προσπαθεί να εξηγήσει στην «αντιπολίτευση» πως επειδή εντός της ΕΕ υπάρχει η ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων και προσώπων, σε μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας θα έρθει στην ημερήσια διάταξη η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί και το θέμα των μηδέν εγγυήσεων, ζητήματα που ούτως ή άλλως έχουν έρθει στην ατζέντα.

«Αλλωστε, όταν κοιτάξουμε τα πρακτικά των συναντήσεων, από εκεί πηγάζει το ουσιαστικό πρόβλημα. Το ζήτημα μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις. Στις συνομιλίες που έγιναν για λύση το 2017 στο Κραν Μοντάνα, το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανατράπηκε επειδή η υπόθεση ήρθε στο σημείο μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις», είπε.

Εκφράζοντας την άποψη ότι το στοιχείο που προστατεύεται πάντα στις συμφωνίες σε σχέση με την Κύπρο είναι η ελληνοτουρκική ισορροπία, ο κ. Τατάρ είπε ότι αυτό το στοιχείο υπάρχει τόσο στη Συνθήκη της Λωζάνης όσο και στις συμφωνίες του 1960 για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζοντας ότι με τις συμφωνίες για ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας δόθηκε το δικαίωμα της εγγυήτριας δύναμης στην Τουρκία, χαρακτήρισε «αυθαίρετες» τις δηλώσεις ότι η Τουρκία θα παραιτηθεί του εγγυητικού της δικαιώματος και πρόσθεσε ότι την απόφαση εγκατάλειψης της ιδιότητας του εγγυητή θα μπορούσε να τη λάβει μόνο το τουρκικό έθνος, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Επανέλαβε ότι δεν θα εγκαταλείψουν την «κυριαρχία και το κράτος» τους και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η διαθήκη που τους άφησε ο ιδρυτής της «τδβκ» Ραούφ Ντενκτάς. Εχουν, σημείωσε, την πλήρη στήριξη της Τουρκίας και θα συνεχίσουν να βαδίζουν με αποφασιστικότητα σ’ αυτό τον δρόμο.

«Το μέλλον των Τούρκων της Κύπρου»

Ο κ. Σεντόπ ανέφερε ότι κατά τη θητεία του πάντα κατέβαλλε προσπάθειες για προώθηση των σχέσεων Τουρκίας – ψευδοκράτους και αύξηση της παρουσίας της «τδβκ» διεθνώς. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, είπε, το ψευδοκράτος έγινε παρατηρητής στον οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Θα συνεχίσει, πρόσθεσε, να καταβάλλει προσπάθειες για «το μέλλον των Τούρκων της Κύπρου».

Εξάλλου, σε συνάντησή του με τον «πρόεδρο της βουλής», Ζορλού Τορέ, ο Μουσταφά Σεντόπ ανέφερε ότι, αν και κατά καιρούς υπάρχουν ορισμένες διαφορές απόψεων, στο Κυπριακό υπάρχει ευρεία συναίνεση ως προς την εθνική στάση και αυτό οφείλεται στην ιστορική ευθύνη και δεν είναι μια υπόθεση που εξαρτάται από άτομα.

Στη συνέχεια Τορέ και Σεντόπ επισκέφθηκαν το εργοτάξιο για την ανέγερση του συμπλέγματος κτιρίων της «προεδρίας» και της «βουλής» με τζαμί, όπου ενημερώθηκαν για τη διαδικασία από την κατασκευαστική εταιρεία και έγινε παρουσίαση του έργου.

Σε δηλώσεις του εκεί ο κ. Σεντόπ είπε ότι «η θέση για λύση δύο κρατών είναι ένα σημαντικό βήμα που σημαίνει την εγκαθίδρυση ενός τουρκικού κράτους στη βόρεια Κύπρο».

Πηγή: ΚΥΠΕ/politis.com.cy

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ