Παναθηναϊκός – Όταν οι ξένοι απλά δεν… μπορούν

Παναθηναϊκός – Όταν οι ξένοι απλά δεν… μπορούν

Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί με τίποτα να σηκώσει κεφάλι στη φετινή EuroLeague και to10.gr στέκεται σε τρεις περιπτώσεις ξένων παικτών, οι οποίοι δεν έχουν δικαιώσει σε τίποτα την επιλογή του Δημήτρη Πρίφτη να τους εμπιστευθεί.

Ο Παναθηναϊκός και η φετινή του πορεία στην EuroLeague πάει από το κακό στο χειρότερο. Η ήττα από την τελευταία στη βαθμολογία Ζαλγκίρις, η οποία είχε 0-9 μέχρι να αντιμετωπίσει τους πράσινους, ήρθε για να επιβεβαιώσει πως η χρονιά, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα και δραστικά, θα εξελιχθεί σε «μαρτύριο» για τον έξι φορές Πρωταθλητή Ευρώπη.

Ο Δημήτρης Πρίφτης και οι παίκτες προσπαθούν συνεχώς μέσα από τις δηλώσεις τους να δώσουν το σύνθημα της αντεπίθεσης και της αλλαγής στην εικόνα που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός, αλλά τα αποτελέσματα δεν ικανοποιούν κανέναν όταν καλούνται να μετατρέψουν τα λόγια σε πράξη. Το 2-8 μετά από δέκα αγωνιστικές δεν τιμά κανέναν στο πράσινο στρατόπεδο, με την ψυχολογία να βρίσκεται στο ναδίρ και τις εμφανίσεις που πραγματοποιεί το τριφύλλι στην EuroLeague να μην αφήνουν περιθώρια για να ελπίζει ο κόσμος πως σύντομα κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο.

Και η αλήθεια είναι πως προς το χειρότερο δεν γίνεται να πάει, με τον Παναθηναϊκό να μετράει τέσσερις σερί ήττες στη διοργάνωση (Βιλερμπάν, Ερυθρός Αστέρας, Ούνιξ Καζάν, Ζαλγκίρις Κάουνας) και τον Δημήτρη Πρίφτη να ψάχνει να βρει λύσεις στα προβλήματα, που με το πέρασμα του χρόνου αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Ο Έλληνας τεχνικός διαχειρίζεται ένα ρόστερ που δημιούργησε αυτός το καλοκαίρι, με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που υπήρχαν, αλλά είναι και πάλι αυτός που δείχνει πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη του σε κάποιες από τις επιλογές.

Το μπασκετικό playbook του 53χρονου προπονητή αρχίζει και τελειώνει από την άμυνα, ωστόσο οι αρχές του έχουν καταπατηθεί στα δέκα πρώτα παιχνίδια της EuroLeague, με τον Παναθηναϊκό να δέχεται 79,2 πόντους και να έχει την τέταρτη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις 18 ομάδες. Ο Πρίφτης είχε ουσιαστικά να διαχειριστεί μια καινούργια ομάδα, με τους μισούς παίκτες να βρίσκονται στο περσινό ρόστερ (Σαντ-Ρος, Κασελάκης, Παπαπέτρου, Παπαγιάννης, Μποχωρίδης, Νέντοβιτς, Μαντζούκας) και άλλους έξι να έρχονται για πρώτη φορά στο ΟΑΚΑ (Πέρι, Φέρελ, Έβανς, Φλόιντ, Ουάιτ, Μέικον).

Από την παραπάνω εξάδα έχετε διαβάσει για τους Πέρι και Φέρελ, με τον πρώτο να έχει κάνει κάποια μικρά βήματα προόδου και τον δεύτερο να συνεχίζει ακόμα να ψάχνει να βρει χώρο και χρόνο στο ροτέισον του Πρίφτη, ο οποίος δεν τον έχει συμπεριλάβει ακόμα στο ελληνικό ρόστερ. Ο Μέικον ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα στον φετινό Παναθηναϊκό, με την εναπομείνασα τριάδα να προβληματίζει συνεχώς με την απόδοσή της στην EuroLeague.

Η «πληγή» στους φόργουορντ και ο «άγουρος» Φλόιντ 

Οι αμφιβολίες για τους Ουάιτ και Έβανς είχαν αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια ήδη από την προετοιμασία του Παναθηναϊκού, καθώς το κενό που είχαν να καλύψουν με τη φυγή του Μήτογλου ήταν αρκετά μεγάλο και οι εμφανίσεις τους, ακόμα και αν πρόκειται για το ξεκίνημα της σεζόν, δεν ήταν ενθαρρυντικές.

Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει στο ελάχιστο στα πρώτα επίσημα παιχνίδια, καθώς με εξαίρεση κάποιες λίγες εκλάμψεις, οι δύο Αμερικανοί αδυνατούν να βρεθούν σε καλή φόρμα. Πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις, με τον Ουάιτ να αγωνίζεται για πρώτη φορά στο υψηλότερο επίπεδο και να συνεργάζεται ξανά με τον Δημήτρη Πρίφτη, ενώ ο Έβανς ήταν η μόνη μεταγραφή με εμπειρία EuroLeague, έχοντας αγωνιστεί επίσης σε Αρμάνι Μιλάνο, Χίμκι και Νταρουσάφακα.

Ο 29χρονος πρώην παίκτης του Άρη μετράει 6.8 πόντους (44.1% δίποντα, 34.5% τρίποντα, 100% βολές), 3.9 ριμπάουντ, 0.5 ασίστ, 0.6 κλεψίματα, 1.4 λάθη και μόλις 6,3 στο σύστημα αξιολόγησης σε 21:24΄ συμμετοχής, έχοντας τον τελευταίο καιρό και κάποιες ενοχλήσεις στη γάμπα που τον «φρέναραν».

Από την άλλη, ο 34χρονος έχει 4,2 πόντους (41.4% δίποντα, 28.6% τρίποντα, 92.3% βολές), 3 ριμπάουντ, 0.4 ασίστ, 0.8 κλεψίματα, 0.8 λάθη και 5,6 στο σύστημα αξιολόγησης σε 18:06΄ συμμετοχής.

Από τους παραπάνω αριθμούς γίνεται εμφανής η απουσία δημιουργίας από τη θέση «4» (0,9 ασίστ συνολικά), με τα λάθη να είναι κάτι παραπάνω από τα διπλάσια (2,2). Προφανώς και οποιαδήποτε σύγκριση με τον Μήτογλου είναι ατυχής, με τον Έλληνα φόργουορντ να βελτιώνεται συνεχώς στο πλευρό του Έτορε Μεσίνα στην Αρμάνι Μιλάνο και τον Παναθηναϊκό να μην μπορεί με δύο παίκτες να πάρει τίποτα από τους Ουάιτ και Έβανς.

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι αριθμοί που δεν δικαιώνουν τον Δημήτρη Πρίφτη, αλλά πολύ περισσότερο η εικόνα των δύο στο παρκέ και σε πράγματα που δεν αποτυπώνονται στο φύλλο στατιστικής. Δεν είναι λίγες οι φορές που μοιάζουν «χαμένοι» στην επίθεση, με τον Ουάιτ να περιμένει απλώς σε μια γωνία να δεχθεί μια πάσα για να εκτελέσει τρίποντο – συνήθως αστοχώντας – ενώ όταν αποφασίζει να βάλει την μπάλα στο παρκέ, παγιδεύεται κάτω από το καλάθι. Ο Έβανς από την πλευρά του προσπαθεί να κρύψει την αδυναμία του στο περιφερειακό σουτ (μόλις εφτά εκτελεσμένα τρίποντα, δύο εύστοχα), αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορεί να απειλήσει ούτε κοντά στην μπασκέτα, χώρο που καταλαμβάνει ως επί των πλείστων ο Γιώργος Παπαγιάννης. Άλλωστε, το επιθετικό παιχνίδι του Αμερικανού βασίζεται στις συνεργασίες του με τους γκαρντ, αλλά όπως έχει γίνει αντιληπτό, ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει περιφερειακούς με δημιουργικές ικανότητες.

Πέρα όμως από τους δύο πάουερ φόργουορντ, ούτε ο Τζεχάιβ Φλόιντ έχει δείξει στοιχεία που να κάνουν τον κόσμο να πιστέψει πως έχει ό,τι απαιτείται για να σταθεί στο κορυφαίο επίπεδο. Ο Αμερικανός σέντερ ήρθε για να προσδώσει ενέργεια και αθλητικότητα και να συμπληρώσει τον Γιώργο Παπαγιάννη, αλλά τα έως τώρα δείγματά του δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Ο 24χρονος δεν είναι ότι δεν θέλει ή ότι δεν προσπαθεί, αλλά έχει δείξει πως ακόμα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο υψηλότερο επίπεδο.

Το μεγαλύτερο του πρόβλημα εντοπίζεται στο τελείωμα των φάσεων κοντά στο καλάθι, με τις κινήσεις του να είναι άγαρμπες και ακανόνιστες, επηρεάζοντας έτσι και το τελικό αποτέλεσμα. Ειδικά στο παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις δεν μπορούσε με τίποτα να στείλει τη μπάλα στο διχτάκι, προσπαθώντας μάλιστα σε μια περίπτωση να σκοράρει κάνοντας eurostep. Ο χρόνος συμμετοχής του κυμαίνεται στα 11:17΄ και οι μέσοι όροι του είναι 2,8 πόντοι (55% δίποντα, 42.9% βολές), 2,2 ριμπάουντ, 0.1 ασίστ, 0.2 κλεψίματα, 0.7 λάθη και 2,4 στο σύστημα αξιολόγησης.

Παράλληλα, ο Έλληνας τεχνικός τον αφαίρεσε από το ελληνικό ρόστερ για να βάλει στη θέση τον Έβανς, πράγμα που σημαίνει πως ο Φλόιντ θα πρέπει να προσπαθήσει διπλά στην EuroLeague για να διατηρήσει σε αυτά τα επίπεδα τον χρόνο συμμετοχής του και να αντιστρέψει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για το πρόσωπό του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ