Άντι Ράουτινς: Η… τέχνη του σουτ δεν ξεχνιέται

Άντι Ράουτινς: Η… τέχνη του σουτ δεν ξεχνιέται

Ο Άντι Ράουτινς πήρε το όπλο του, στην αναμέτρηση της ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό, και έδειξε πως η... τέχνη του σουτ δεν ξεχνιέται.

Η ΑΕΚ κόντραρε στα ίσα τον Ολυμπιακό, φτάνοντας πολύ κοντά στο να φτάσει σε μια μεγάλη νίκη απέναντι στους Ερυθρόλευκους, όμως ο Κώστας Σλούκας είχε άλλη άποψη και έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του Πειραιά. Πριν ο Έλληνας γκαρντ όμως βγει μπροστά, υπήρχε κάποιος άλλος στο παρκέ που είχε πάρει «φωτιά» και οδηγούσε την Ένωση προς το θετικό αποτέλεσμα.

Ο λόγος για τον Άντι Ράουτινς, ο οποίος έκανε ένα απίθανο παιχνίδι και παραλίγο να νικήσει σχεδόν μόνος του τον Ολυμπιακό. Τι έκανε; Ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 23 πόντους (7/10 τρίποντα, έχοντας σε κάποια στιγμή 7/8) και ένα ριμπάουντ.

Φυσικά, για όσους γνωρίζουν την εκτελεστική δεινότητα του Καναδού γκαρντ, δεν προκαλεί και μεγάλη εντύπωση το να πετύχει επτά τρίποντα. Αυτό που… τρομάζει είναι πως η τελευταία φορά που πάτησε παρκέ ήταν την άνοιξη του 2020 φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού, πριν ο κορωνοϊός βάλει «λουκέτο» στα πάντα.

Έτσι to10.gr θυμάται ορισμένες από τις σημαντικές στιγμές στην καριέρα του 35χρονου παίκτη, που μας απέδειξε περίτρανα, πως όσος καιρός κι αν περάσει, η τέχνη του σουτ δεν ξεχνιέται εύκολα.

Η Αμερική, η Ευρώπη και η σχέση με τον Δέδα

Ο Ράουτινς, μετά την αποφοίτησή του από το Κολέγιο του Σίρακιους το 2010, δήλωσε συμμετοχή στο Draft του ΝΒΑ, όπου και επιλέχθηκε στον δεύτερο γύρο και το νούμερο 38, από τους Νιου Γιορκ Νικς. Υπέγραψε μη-εγγυημένο συμβόλαιο για δύο χρόνια, λαμβάνοντας μέρος σε μόλις 5 αναμετρήσεις όπου μέτρησε 1,6 πόντους κατά μέσο όρο.

Τον Δεκέμβρη του 2011 έγινε ανταλλαγή στους Ντάλας Μάβερικς, όμως οι Τεξανοί τον άφησαν σχεδόν αμέσως ελεύθερο. Έτσι πήρε την απόφαση να αγωνιστεί στην Ευρώπη, υπογράφοντας με την ισπανική Αλικάντε μέχρι το τέλος της σεζόν. Τη νέα χρονιά, κυνήγησε ξανά το όνειρο του ΝΒΑ, όμως κατέληξε στη G-League με τους Τούλσα 66ερς, μέχρι το καλοκαίρι του 2013.

Η Ευρώπη έμοιαζε ξανά ιδανική επιλογή. Ακολούθησαν δύο ομάδες σε δύο σεζόν. Αρχικά οι Σκαϊλάινερς Φράνκφουρτ στη Γερμανία τη χρονιά 2013/14 και η ιταλική Βερέζε την αμέσως επόμενη χρονιά. Η μοναδική φορά που ο Καναδός έμεινε σε ομάδα πάνω από μία σεζόν ήταν με την Γκαζιαντέπ.

Προπονητής του τουρκικού συλλόγου ήταν ο Στέφανος Δέδας. Με τον Έλληνα τεχνικό έμειναν μαζί δύο χρόνια (2015-17), όπου ο Ράουτινς αριθμούσε 12,5 πόντους, 3,1 ασίστ και 3,5 ριμπάουντ, σουτάροντας με 37,4% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου.

Το καλοκαίρι του 2017 προσπάθησε και πάλι για το ΝΒΑ, όμως τελικά κατέληξε και πάλι στην Τουρκία, για την Μπάνβιτ. Εκεί μέτρησε 9,9 πόντους, 4,2 ριμπάουντ και 3,2 ασίστ στο Basketball Champions League. Τελευταία ομάδα του στη γειτονική χώρα ήταν η Μπαχτσεσεχίρ, ξανά υπό τις οδηγίες του Στέφανου Δέδα, την περίοδο 2018-19.

Η ευκαιρία στον Παναθηναϊκό και η θέση ως παράγοντας

Από τον Μάιο του 2019 έως και τον Γενάρη του 2020, ακολούθησε μια περίοδος απραξίας για τον Καναδό που δεν είχε καταφέρει να βρει ομάδα. Εκείνο το διάστημα, ο Παναθηναϊκός επιθυμούσε να ενισχυθεί στην περιφέρεια και είδε την περίπτωση του Ράουτινς πολύ ζεστά.

Τελικά, η συμφωνία ολοκληρώθηκε και ο παίκτης πάτησε ξανά παρκέ με σκοπό να βοηθήσει τους Πράσινους. Ο κορωνοϊός όμως είχε άλλα σχέδια και περίπου δύο μήνες μετά τα πάντα… πάγωσαν και ο Καναδός έμεινε ξανά χωρίς σύλλογο. Πρόλαβε να αγωνιστεί σε 5 ματς πρωταθλήματος έχοντας 9,2 πόντους, 2 ριμπάουντ και 1,4 ασίστ με 52% στο τρίποντο.

Πέρασαν και πάλι αρκετοί μήνες μέχρι να ακούσουμε για τον Ράουτινς. Τον Ιανουάριο του 2020, πήρε την απόφαση να σταματήσει το μπάσκετ και να αναλάβει χρέη βοηθού General Manager στους Οτάβα Μπλάκτζακς του Καναδά.

Η μεγάλη επιστροφή του Ράουτινς

Το… μικρόβιο του μπάσκετ ήταν βαθιά ριζωμένο στον Καναδό γκαρντ, ο οποίος όπως φάνηκε δεν μπόρεσε να μείνει μακριά από την αγωνιστική δράση για περισσότερο από δύο χρόνια. Η ΑΕΚ τον Γενάρη του 2022 τον έπεισε να φορέσει ξανά τα αθλητικά του και να τη βοηθήσει σε μια δύσκολη περίοδο από τραυματισμούς και κορωνοϊό.

Ο Ράουτινς άρπαξε την ευκαιρία από τα… μαλλιά και χρειάστηκε μόλις δύο ματς στα οποία έψαχνε απλά τα πατήματά του. Απέναντι σε Περιστέρι και ΠΑΟΚ σε 39′ συνολικά μέτρησε, 3 πόντους, 2 ασίστ και 2 ριμπάουντ, ενώ είχε και 1/11 τρίποντα.

Το παιχνίδι απέναντι στον Ολυμπιακό ήταν εντελώς διαφορετικό. Ο Καναδός πήρε «φωτιά» και κανείς από τους Ερυθρόλευκους δεν μπορούσαν να τον σταματήσουν. Ποτέ του δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο παικτικά σε όλους τους τομείς. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέτριος παίκτης. Όμως το μεγάλο του όπλο ήταν και είναι, όπως αποδείχθηκε, το τρίποντο.

Με αυτό έβγαλε το ψωμί του στην Ευρώπη και με αυτό συνεχίζει. Αν τον αφήσεις μόνο του θα το πληρώσεις. Αν βρει ρυθμό, θα το πληρώσεις. Δεν θα σταματήσει και δεν θα φοβηθεί να σουτάρει. Ο Ολυμπιακός το κατάλαβε καλά, και αν δεν ήταν ο διαστημικός Σλούκας, θα μιλούσαμε τώρα για τη νίκη του Ράουτινς.

Μπορεί να διανύει στο 35 έτος της ηλικίας του, όμως απέδειξε περίτρανα πως η τέχνη του σουτ δεν ξεχνιέται. Όσα χρόνια απραξίας κι αν υπάρξουν. Ο Καναδός το έχει στο… αίμα του και θα συνεχίσει να το κάνει για όσο τον βαστάνε τα πόδια του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ