Κορονοϊός: Αποθέωση της Ελλάδας από τα διεθνή ΜΜΕ για την αντιμετώπιση του φονικού ιού

Κορονοϊός: Αποθέωση της Ελλάδας από τα διεθνή ΜΜΕ για την αντιμετώπιση του φονικού ιού

Παράδειγμα προς μίμηση σε όλο τον πλανήτη αποτελεί η Ελλάδα για τον τρόπο που η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει την επιδημία του κορονοϊού.

Τα σχόλια του διεθνούς Τύπου είναι διθυραμβικά και η σύγκριση με άλλες χώρες σαφώς υπέρ της χώρας μας.

Bloomberg, Wall Street Journal και Guardian προστέθηκαν την Τρίτη στη λίστα των επαινετικών για την χώρα μας και τους χειρισμούς όσον αφορά την κρίση δημοσιευμάτων.

«Η πανδημία του κορονοϊού αποκάλυψε τις φτωχές ηγεσίες και κυβερνήσεις παγκοσμίως. Από την Ισπανία στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πολιτικοί περίμεναν υπερβολικά πολύ προτού λάβουν τα απαιτούμενα σκληρά μέτρα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους. Η Ελλάδα είναι η μόνη αξιοπρόσεκτη -και ίσως αναπάντεχη- εξαίρεση στην τάση αυτή», αναφέρει το δημοσίευμα που υπογράφει ο συντάκτης ευρωπαϊκών οικονομικών θεμάτων του Bloomberg Φερντινάντο Τζουλιάνο.

«Η κυβέρνηση επέβαλε σοβαρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. Προς το παρόν, η ταχεία αυτή αντίδραση έχει βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει μια τραγική κρίση στο σύστημα υγείας της σε σύγκριση με εκείνες που αντιμετωπίζουν πλουσιότερες χώρες».

 

Το δημοσίευμα επικαλείται τον Τάκη Παππά, πολιτικό επιστήμονα στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, που συγκρίνει την ταχύτητα στην ανταπόκριση των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας στον κορονοϊό.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχτηκε ως φωνή λογικής στη διεθνή σκηνή» αναφέρει ο αρθρογράφος, επαινώντας την αντίδραση «ολόκληρου του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, που αποκρίθηκαν με αυτοκυριαρχία, εικόνα πολύ διαφορετική σε σύγκριση με τις δριμείες εσωτερικές έριδες της Ισπανίας».

Guardian: Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη

Από την πλευρά της η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, στο ρεπορτάζ της με τίτλο «Πώς η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη του κορoνοϊού παρά τη δεκαετία του χρέους» περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο, όπως γράφει χαρακτηριστικά, «τα νοσοκομεία της χώρας, σήκωσαν το βάρος των περικοπών, όμως οι προσπάθειές τους να περιορίσουν τον Covid-19 φαίνεται ότι αποδίδουν».

Η Έλενα Σμιθ υπενθυμίζει ότι «ο Σωτήρης Τσιόδρας πρόσφατα επέτρεψε στον εαυτό του να μιλήσει για την “επιπέδωση” της καμπύλης» επισημαίνοντας την αγωνία των αρχών ότι «το Πάσχα θα αποτελέσει πρόσκληση, καθώς οι Έλληνες παραδοσιακά επισκέπτονται τα χωριά τους για να γιορτάσουν».

«Αυτό που όλο και περισσότερο θεωρείται, ακόμη και από τους πολιτικούς αντιπάλους, ως παραδειγματική διαχείριση κρίσης, αποδίδεται στην προτεραιοποίηση της επιστήμης έναντι της πολιτικής, αλλά και σε μια διοικητική (managerial) προσέγγιση, που εστίασε σε αυτό που ο 51χρονος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, περιέγραψε ως “κρατική ευαισθησία, συντονισμός, αποφασιστικότητα και ταχύτητα»» προστίθεται στο άρθρο.

WSJ: Αχτίδα ελπίδας από την Ελλάδα

Την ίδια ώρα σε άρθρο γνώμης στη Wall Street Journal γίνεται λόγος για «Αχτίδα Ελπίδας από την Ελλάδα».

«Η μέχρι τώρα αξιοθαύμαστη αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα, εφόσον έχει αίσιο τέλος χάρη στην κυβέρνηση και τη συνεργασία των πολιτών, θα αφήσει μια θετική παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας, μπορεί δε να αποτελέσει το έναυσμα για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο», σημειώνει ο αρθρογράφος.

guardian-ellada.jpg

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ