Μια νέα προσφυγική κρίση τρομάζει την Πόλη

Μια νέα προσφυγική κρίση τρομάζει την Πόλη

Αφίσες που καλύπτουν ολόκληρα κτίρια στην Κωνσταντινούπολη καλούν σε βοήθεια για τους Παλαιστινίους στη Γάζα - Στην Τουρκία υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες.

Η Κωνσταντινούπολη είναι ντυμένη στα κόκκινα. Στα γιορτινά της. Δεν έχουν περάσει άλλωστε τρεις εβδομάδες από τις 29 Οκτωβρίου που η Τουρκική Δημοκρατία γιόρτασε έναν αιώνα ζωής.

Στους δρόμους και φωτογραφίες και γιγαντοαφίσες του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, αφού στις 10 Νοεμβρίου ήταν η επέτειος των 85 χρόνων από τον θάνατό του.

Πέρα από τις φωτογραφίες του Κεμάλ και τις τουρκικές σημαίες, ωστόσο, όποιος κάνει βόλτα στην Κωνσταντινούπολη θα δει και αφίσες που καλύπτουν ολόκληρα κτίρια και καλούν σε βοήθεια για τους Παλαιστινίους στη Γάζα.

Η κατάσταση στη Γάζα κυριάρχησε και στο «Συνέδριο του Βοσπόρου» που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 16 και 17 Νοεμβρίου.

Ενα συνέδριο με επιχειρηματικό προσανατολισμό και θέμα τις προκλήσεις και τις προσδοκίες του αιώνα, με τους εκπροσώπους ξένων κρατών που έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων του υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας του Κατάρ, του προέδρου της Γερουσίας της Ιορδανίας, αλλά και του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία, να βάζουν ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα του πολέμου.

Ασκώντας έντονη κριτική στο Ισραήλ, αλλά και στη Δύση, η οποία σύμφωνα με κάποιους από τους ομιλητές μιλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά επιλέγει να σιωπά απέναντι στα «εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους».

Με όλους να ζητούν κατάπαυση του πυρός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ειρήνη. Αλλά και για την αποτροπή μιας προσφυγικής κρίσης.

Το ζήτημα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ουκρανία, χαρακτηρίστηκε ως μία από τις προκλήσεις του παρόντος, παράλληλα με την κλιματική αλλαγή, τις τιμές της ενέργειας, που επηρεάζουν όλες τις χώρες, αλλά και την ενίσχυση του εθνικισμού.

Η σημαία στη συναγωγή

Το θέμα του πολέμου στη Γάζα συζητούν και οι πολίτες.

Με το αίσθημα υπέρ των Παλαιστινίων να κυριαρχεί. Και μόνο τυχαία δεν μοιάζει να είναι μία τεράστια τουρκική σημαία που «ξεχάστηκε» σε εβραϊκή συναγωγή στην Κωνσταντινούπολη και καλύπτει όλη την πόρτα. Σαν μία δήλωση πίστης στο τουρκικό κράτος, προς αποφυγή προβλημάτων, σε μία περίοδο που ο αρνητισμός ενάντια στο Ισραήλ είναι αισθητός.

Ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκδηλώνουν και την ανησυχία τους για το Προσφυγικό.

Στην Τουρκία άλλωστε υπάρχουν ήδη περίπου 3,5 εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες, με την πλειοψηφία να έχει εξασφαλίσει άδεια εργασίας στη χώρα, καθώς και μεγάλος αριθμός μεταναστών, που αποτελούν εδώ και καιρό πρόβλημα για την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμα και αν στην Κωνσταντινούπολη των 20 εκατομμυρίων, περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι «ορατοί».

Οπως σημειώνουν δε κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, στην Πόλη έπειτα από μία επιχείρηση-σκούπα των Αρχών πριν από μερικούς μήνες, έχουν μείνει μόνο όσοι ξένοι είχαν άδεια παραμονής και εργασίας.

Ενώ τονίζουν ότι πλέον οι τουρκικές Αρχές έχουν αποφασιστική παρέμβαση στη φύλαξη των χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουν ελαχιστοποιηθεί οι ροές.

Με το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό να παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα για την Τουρκία, η οποία δείχνει να επενδύει σε μία συμφωνία με την Ελλάδα, που θα της δώσει διπλωματικό χώρο και δικαίωμα διεκδικήσεων και σε επίπεδο ΕΕ.

Στις μεγάλες μάχες της καθημερινότητας για τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης είναι η ακρίβεια, που τους πνίγει.

Με ένα ευρώ να έχει φτάσει να αντιστοιχεί σε περίπου 32 τουρκικές λίρες και τις τιμές να προσαρμόζονται προς τα πάνω με εξαιρετική ευκολία, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους εργαζομένους των οποίων ο μισθός μένει σταθερός.

Μία ακριβή πόλη, με πλήθος τουριστών, αλλά και κατοίκους που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της, προσπαθώντας να σπάσουν τα αδιέξοδα του πληθωρισμού.

Η ακρίβεια άλλωστε είναι ένας ακόμα λόγος που ενισχύει τα αισθήματα εναντίον προσφύγων και μεταναστών, που είθισται να γίνονται πάντα «στόχος» στις κρίσεις της οικονομίας παγκοσμίως. Ακόμα και αν προσπαθούν να περάσουν απαρατήρητοι σε μία πόλη άνω των 17 εκατομμυρίων κατοίκων…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ