Αφού είσαι Κυβέρνηση και θέλεις να παίρνεις και ποδοσφαιρικές αποφάσεις…

Αφού είσαι Κυβέρνηση και θέλεις να παίρνεις και ποδοσφαιρικές αποφάσεις…

Η Κυβέρνηση στοχοποίησε τον Ολυμπιακό, κι ας μην το παραδέχεται. Έβγαλε με ΠΝΠ για γέλια, αλλά αφού θέλει να επέμβει στο ποδόσφαιρο, ας δει τα πραγματικά σοβαρά.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός ή βαθύς γνώστης του ποδοσφαίρου για να αντιληφθεί ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει στοχοποιηθεί. Την ίδια στιγμή, οι Ερυθρόλευκοι είναι η μοναδική ομάδα που αγωνίζεται κεκλεισμένων των θυρών σε ένα απολύτως κρίσιμο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Ό,τι και να λέει οποιοσδήποτε, το να τιμωρείς μια ποδοσφαιρική ομάδα, για επεισόδια που έγιναν σε αγώνα βόλεϊ και παράλληλα τα υπόλοιπα τμήματα της ίδιας ομάδας (άρα με τους ίδιους οπαδούς) να παίζουν παρουσία κόσμου, όπως και οι ευρωπαϊκοί αγώνες των άλλων ποδοσφαιρικών ομάδων, είναι μια καραμπινάτη στοχοποίηση.

Είναι σαν να προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους, εκείνοι που πήραν τη συγκεκριμένη απόφαση, με τις χωρίς ουσία τοποθετήσεις τους. Σαν να θεωρούν ότι απευθύνονται σε πολίτες χαμηλότερου επιπέδου. Σε ανόητους, που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους. Αν έτσι νομίζουν, ας συνεχίσουν. Κράτος είναι, ό,τι θέλουν κάνουν. Το ανέφεραν, εξάλλου και στη χθεσινή άτυπη απάντηση στον Ολυμπιακό.

Διαβάστε επίσης: Άρνηση των ΜΑΤ να πάνε στη Λεωφόρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον συνάδελφό τους (vid)

Αλλά επειδή κάποιες φορές θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε με την ελάχιστη σοβαρότητα κάποια ζητήματα, θα έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον να μας ενημερώσει η Κυβέρνηση για ποιον λόγο στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας, προβλέπει εξοντωτικές ποινές για τους παραβάτες. Πού ακριβώς στηρίζει την απόφασή της πως «…σε περίπτωση διάθεσης εισιτηρίων ή παρουσίας θεατών κατά παράβαση των απαγορεύσεων των παρ. 1, 2 και 3, επιβάλλεται στις Π.Α.Ε., με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ο αποκλεισμός από το επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) για την περίοδο 2023-2024».

Δεν γνωρίζουν οι αρμόδιοι που ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη ΠΝΠ, ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει αγωνιστικές ποινές; Δεν γνωρίζουν ότι το ποδόσφαιρο προστατεύεται από το περίφημο αυτοδιοίκητο, κάτι που σημαίνει ότι πειθαρχικές ποινές επιβάλλουν μόνο τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου; Πώς η Κυβέρνηση θα αποφασίσει την αποβολή μιας ομάδας από το πρωτάθλημα; Αν ήταν να πάρει τη θέση του Μπαλτάκου, ας το είχε κάνει όταν έπρεπε.

Εδώ υπάρχουν δύο ζητήματα. Το πρώτο, ότι δεν είχαν ιδέα τι ισχύει και τι όχι και απλώς έβγαλαν μια ΠΝΠ, χωρίς να γνωρίζουν τα βασικά. Δεν θα προκαλέσει καμία εντύπωση, εάν αυτό έχει συμβεί. Το δεύτερο αφορά στην υπόθεση ότι το γνωρίζουν και ότι απλά… δεν τους ενδιαφέρει. Ότι, δηλαδή, η Κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει και να τιμωρήσει όσο αυστηρά θέλει μια ποδοσφαιρική ομάδα, ασχέτως αυτοδιοίκητου. Εάν αυτό ισχύει, μήπως σημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα, που πιπιλιέται η καραμέλα του αυτοδιοίκητου για την απροθυμία του κράτους να παρέμβει σε όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, είναι απλά μια δικαιολογία για να μην κάνει τίποτα;

Και είναι όντως δικαιολογία, σε άλλα θέματα. Διότι σε μια περίοδο που ο αθλητισμός βρίσκεται στο σημάδι για θέματα βίας, απειλών και άλλων παραβατικών συμπεριφορών, όλοι, ανεξαιρέτως, παρακολουθούν την ΕΠΟ, την ΚΕΔ και όλο το σύστημα που τους στηρίζει, να προκαλεί στον ακραίο βαθμό. Σήμερα, είδαμε να ορίζονται ξανά διαιτητές που στιγμάτισαν και αλλοίωσαν παιχνίδια με τις αποφάσεις τους. Προσοχή, δεν μιλάμε για διαιτητές που ήταν στον αγωνιστικό χώρο και μπορεί να έκαναν ένα λάθος. Να τους ξέφυγε. Είναι ανθρώπινο. Μπορεί να συμβεί. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την επιβράβευση δια του ορισμού σε παιχνίδια της Super League, των διαιτητών VAR που αλλοίωσαν τα παιχνίδια Βόλος-Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ-Βόλος στο Κύπελλο.

Προφανώς είναι καταδικαστέο και ανεπίτρεπτο να υπάρχουν απειλές προς διαιτητές και τις οικογένειές τους. Αυτό έλειπε. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να προβαίνει σε έκνομες συμπεριφορές. Κανείς δεν έχει δικαίωμα στην αυτοδικία. Δεν ζούμε στη ζούγκλα. Υπάρχουν νόμοι. Κανόνες. Και αυτό θα έπρεπε να ισχύει για όλους.

Και επειδή είναι σημαντικό να το επαναλαμβάνουμε, για να γίνει κατανοητό σε όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν: Από τη στιγμή που το VAR μπήκε στη ζωή μας, δεν υπάρχει άλλοθι στους διαιτητές που είναι αραχτοί, μπροστά στην οθόνη τους και πρέπει να πάρουν μια απόφαση υπό καθεστώς άνεσης. Όταν, λοιπόν, η ΕΠΟ, η ΚΕΔ και όποιος άλλος αποφασίζει, επιλέγουν να επιβραβεύσουν διαιτητές που αλλοίωσαν αποτελέσματα με εξόφθαλμα λάθη, τότε είναι που πρέπει να παρέμβουν οι θεσμοί. Να τηρηθούν οι νόμοι και οι κανόνες.

Σε μια σοβαρή συζήτηση για το τι πυροδοτεί τη βία, θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα. Από τις ευθύνες της Κυβέρνησης, των παραγόντων, των δημοσιογράφων, των οπαδών. Αλλά ποιος αποφασίζει ότι έξω από αυτή την κουβέντα πρέπει να μείνουν οι διαιτητές. Από πού κι ως πού ένας διαιτητής μπορεί να παραμένει «άβρεχτος» ακόμη κι όταν αλλοιώνει ένα παιχνίδι. Πώς είναι δυνατόν να μην λογοδοτεί, όταν από δικές του αποφάσεις κρίνονται αγώνες βαθμοί, ακόμη και μερικά εκατομμύρια (στοίχημα, μπόνους παικτών, μπόνους επίτευξης στόχων ομάδων κλπ).

Όταν είσαι σοβαρή Κυβέρνηση, λοιπόν, δεν παίρνεις μια απόφαση ελαφρά τη καρδία. Αλλά εξετάζεις το πρόβλημα σε βάθος. Δεν γίνεται να χαϊδεύεις τα αφτιά σε κανέναν. Αλλά είναι επιβεβλημένο να υπάρχει κατανομή ευθύνης με δικαιοσύνη. Και όχι με μεροληπτικά κριτήρια και παιδιά και αποπαίδια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ