Πλατέλλας: «Πρώτα άνοδος και μετά όλα θα γίνουν»

Πλατέλλας: «Πρώτα άνοδος και μετά όλα θα γίνουν»

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο 29χρονος μεσοεπιθετικός του Αρη, Βαγγέλης Πλατέλλας στην εφημερίδα «ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!».

Ο Βαγγέλης Πλατέλλας μίλησε στην εφημερίδα «ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!» για την παρουσία του στους «κίτρινους» και τον στόχο της ανόδου στη Superleague, ενώ αναφέρθηκε στους λόγους αποχώρησής του από την ΑΕΚ και τον Ατρόμητο, και έκανε ξεχωριστή μνεία στον Τραϊανό Δέλλα.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ήταν το «κερασάκι» στη φετινή καλοκαιρινή μεταγραφική «τούρτα» του Άρη. Προέκυψε και λίγο τυχαία όταν πλέον στον Ατρόμητο δεν τον χωρούσε ο τόπος. Μέτρησε και η επιμονή του Θόδωρου Καρυπίδη, που ήθελε και ένα πιο ηχηρό όνομα σε σχέση με τους υπερπολύτιμους «εργάτες», που είχε επιλέξει νωρίτερα ο Παύλος Μυροφορίδης.
Ο Βαγγέλης Πλατέλλας ήρθε τελευταίος, αλλά όπως έλεγαν και σοφοί αρχαίοι υμών πρόγονοι: «Και οι έσχατοι έσσονται πρώτοι…».

Η αλήθεια είναι ότι ο βραχύσωμος 29χρονος μεσοεπιθετικός με το «καλημέρα» (γκολ για τη νίκη στο Κύπελλο με αντίπαλο τον Παναιγιάλειο) έδειξε πόσο χρήσιμη προσθήκη είναι. Και το αποδεικνύει σε κάθε παιχνίδι από τότε. Γρήγορος, εκρηκτικός, «μανούλα» στο ένας εναντίον ενός, ικανός να «ξεκλειδώνει» τις αντίπαλες άμυνες, μετράει ήδη τρία γκολ και είναι ένα από τα κεντρικά σημεία αναφοράς στην ενδεκάδα του Δημήτρη Σπανού.

Η εφημερίδα «ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!» συνάντησε τον Βαγγέλη Πλατέλλα και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα απόλυτα κατασταλαγμένο και συνειδητοποιημένο άνθρωπο. Ταυτόχρονα, έναν ποδοσφαιριστή που έχει σαφή επίγνωση του «που ήρθε» και τι διεκδικεί με τη νέα του ομάδα. Η προσαρμογή του ήταν εύκολη όχι μόνο γιατί συνάντησε αρκετά οικεία πρόσωπα, αλλά γιατί το «έργο» το έχει ξαναζήσει και μάλιστα με επιτυχία με την ΑΕΚ.

Δηλώνει αισιόδοξος, ξεκαθαρίζει ότι τα πάντα εξαρτώνται από τον Άρη, ενώ για τις προσωπικές του φιλοδοξίες δεν σταματάει να βάζει στόχους και να ονειρεύεται. Γιατί να μην περάσει ξανά το κατώφλι της Εθνικής ομάδας;

«Πρώτα άνοδος και μετά όλα θα γίνουν»

-Η ομάδα έχει ξεκινήσει πολύ καλά με το απόλυτο των νικών στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές. Τι σημαίνει αυτό για την ψυχολογία σας;
«Αυτό το «4 στα 4» είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα σε μια πολύ δύσκολη κατηγορία, όπως είναι η Football League. Το ξέρει πολύ καλά ο Άρης. Μια μεγάλη ομάδα, που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Από εκεί και πέρα, κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Έχουμε καλή ψυχολογία και πίστη για αυτό που κάνουμε. Πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

-Τι σημαίνουν για τον Άρη οι νίκες στα Τρίκαλα και κόντρα στον Εργοτέλη, ειδικά με τον τρόπο που ήρθαν, δηλαδή, στο τέλος;
«Οι παίκτες, μαζί με τον προπονητή, έχουμε μια διαφορετική φιλοσοφία. ∆εν παρατάμε κανένα παιχνίδι. Όλοι μας γνωρίζουμε το μέγεθος της ομάδας, στην οποία αγωνιζόμαστε και ότι πρέπει να τη βγάλουμε από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται».

-Μήπως ο τρόπος που ήρθε η νίκη στο Ηράκλειο ήταν τελικά πιο ωφέλιμος από μια πιο εύκολη επικράτηση;
«Σίγουρα ήταν πολύ δύσκολο, αλλά όντως αποδείχθηκε πιο ωφέλιμο για όλους μας. Ελπίζω να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση. Ακόμα κι έτσι, όμως, ήρθε ένα αποτέλεσμα, που μας δίνει μεγάλη ψυχολογία για τη συνέχεια».

-Σε προβλημάτισε καθόλου η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου; Ήταν το χειρότερο διάστημα για τον Άρη φέτος;
«Πρέπει να το ξεχάσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Φυσικά οφείλουμε να δούμε τι κάναμε λάθος και ο καθένας να αναλογιστεί τις ευθύνες του. Για αυτό δουλεύουμε καθημερινά. Σημασία έχει ότι στο δεύτερο ημίχρονο είδαμε όλοι μια άλλη ομάδα. Το καταλάβαμε και εμείς οι ίδιοι. Για αυτό γύρισε το παιχνίδι».

-Τα όσα είπατε στο ημίχρονο έπαιξαν τόσο καταλυτικό ρόλο για να δούμε αυτή τη διαφορετική εικόνα στο δεύτερο μέρος;
«Ο προπονητής είπε κάποια πράγματα. Σημασία, όμως, έχουν αυτά που είπαμε μεταξύ μας. Εμείς κάναμε ένα κακό πρώτο ημίχρονο και εμείς έπρεπε να το διορθώσουμε, όπως και κάναμε».

«Από την πρώτη στιγμή, το ήθελα πολύ»

-Η φετινή χρονιά είναι για σένα πιο εύκολη; Με δεδομένο ότι έχεις ξαναζήσει ανάλογη κατάσταση με την ΑΕΚ;
«Από τη μια είναι πιο εύκολο. Από την άλλη, όμως, όταν παίζεις σε μια μεγάλη ομάδα δεν υπάρχει εύκολο ή δύσκολο. Υπάρχει μόνο η νίκη και η πίεση. Πρέπει να προσέχεις πολλά πράγματα γενικά. Από εδώ και πέρα, πιστεύω ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες για τον Άρη».

-Ήταν δύσκολο για σένα να επιλέξεις τον Άρη, προερχόμενος από καλές χρονιές στη Superleague;
«∆εν ήταν δύσκολο διότι ήξερα που ήρθα. Από την πρώτη στιγμή το ήθελα πολύ. Γνωρίζω το μέγεθος του Άρη και τον κόσμο του. Ειδικά το τελευταίο με βοήθησε για να πάρω την τελική μου απόφαση. Η στήριξη του κόσμου είναι πολύ σημαντική για έναν αθλητή. Τώρα είμαι εδώ και θα δώσω ό,τι έχω και δεν έχω για αυτή την ομάδα».

-Μίλησες με κάποιους νυν και πρώην παίκτες της ομάδας πριν πάρεις την απόφαση να έρθεις στον Άρη;
«Έχω εδώ τον κολλητό μου, τον Δημήτρη (σ.σ. Ανάκογλου), με τον οποίο μίλησα. Όπως επίσης μίλησα και με τον Ρόβα, τον οποίο γνωρίζω από την ΑΕΚ. Το κλίμα είναι πολύ καλό και φέτος θα κάνουμε κάτι καλύτερο. Δηλαδή, να ανεβάσουμε την ομάδα και μετά θα έρθουν τα υπόλοιπα».

«Όταν είμαστε καλά, δεν φοβόμαστε κανέναν»

-Πώς βλέπεις το φετινό πρωτάθλημα της Football League;
«Υπάρχουν πολλοί «μνηστήρες’ αλλά πιστεύω ότι τρεις ομάδες ακόμα θα διεκδικήσουν την άνοδο μέχρι το τέλος. Λογικά η κατάσταση θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει σε ενάμιση με δυο μήνες. Δηλαδή, ποιοι πραγματικά αντέχουν τον πρωταθλητισμό και ποιοι όχι…».

-Κάποιοι συμπαίκτες σου έχουν πει «φέτος ψάξτε το δεύτερο». Εσύ το αποδέχεται αυτό;
«Όσο εμείς είμαστε καλά δεν πρόκειται να φοβηθούμε κανέναν. Εμείς παίζουμε μέσα στο γήπεδο και μόνοι μας μπορούμε να κρατηθούμε στην κορυφή για να ψάχνουν οι άλλοι το δεύτερο. Είναι μια δύσκολη έκφραση, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Όταν είσαι σε μια ομάδα, που λείπει τόσα χρόνια από τη Superleague, φέτος είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να γίνει».

«Όσο πιο μακριά στο Κύπελλο…»

-Όταν αγωνιζόσουν με την ΑΕΚ στη Football League φτάσατε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου. Ο φετινός Άρης μπορεί να συνδυάσει την άνοδο μαζί και με μια καλή πορεία στο Κύπελλο;
«Ο πρώτος στόχος είναι το πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα, όταν είσαι σε μια ομάδα με υψηλές απαιτήσεις, όπως ο Άρης, κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό. Θα μπούμε στον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα για να κερδίσουμε. Αυτός είναι ο στόχος της ομάδας. Και εγώ έχω στόχους και όνειρα. Δεν θα τα παρατήσω ποτέ. Αν τελειώσουν τα όνειρα μου, θα πεθάνω. Το Κύπελλο, λοιπόν, αποτελεί στόχο για εμάς. Μακάρι να προκριθούμε στην επόμενη φάση και να φτάσουμε όσο πιο μακριά γίνεται».

«Στην εθνική ομάδα ξανά μέσω Άρη»

-Είσαι σε μια ώριμη ποδοσφαιρικά ηλικία και με μια σημαντική πορεία. Ξυπνώντας κάθε πρωί και κοιτώντας τον καθρέφτη, ποιοι είναι οι στόχοι που βάζεις;
«Φέτος θέλω να βοηθήσω την ομάδα να ανέβει. Σίγουρα έχω έρθει σ’ ένα καινούργιο περιβάλλον. Μια καινούργια πόλη, στην οποία δεν γνωρίζω πολύ κόσμο. Όταν, όμως, μπαίνω μέσα στο γήπεδο τα ξεχνάω όλα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για μένα»«.

-Είναι στο μυαλό σου η επιστροφή στην Εθνική; Επειδή φαίνεται ότι σχεδιάζεται μια ανανέωση, ενώ υπάρχει και το παράδειγμα του Μάνταλου που κλήθηκε όταν η ΑΕΚ έπαιζε στη Football League…
«Η Εθνική είναι στόχος για κάθε Έλληνα ποδοσφαιριστή. Το εθνόσημο είναι ό,τι πιο σημαντικό για έναν παίκτη. Να ακούς τον εθνικό ύμνο… Σου προκαλεί ανατριχίλα. Σίγουρα είναι στόχος για μένα και ελπίζω να τον πετύχω. Θέλω, όμως, να κληθώ επειδή το αξίζω. Υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες βέβαια. Εγώ θα κάνω αυτό που πρέπει μέσα στο γήπεδο και αν οι αρμόδιοι κρίνουν ότι πρέπει να με καλέσουν, καλώς».

-Πιστεύεις, δηλαδή, ότι μια καλή πορεία με τον Άρη θα σε βοηθήσει σε αυτό τον στόχο;
«Είναι πολύ σημαντικό. Αν πηγαίνει καλά ομάδα, αλλά και εγώ, είναι πολύ πιθανό κάποιος να με προσέξει».

«Όσο μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε…»

-Αν έκανες scouting στον εαυτό σου, ποιο θα χαρακτήριζες ως το πιο δυνατό σου στοιχείο και ποιο θα ήθελες να βελτιώσεις;
«Το δυνατό μου σημείο είναι το ένας εναντίον ενός. Να ‘ανοίγω’ τις αντίπαλες άμυνες. Σίγουρα έχω και στοιχεία που χρήζουν βελτίωσης. Όπως το δεξί μου πόδι, το οποίο πρέπει να βελτιώσω και κάποιες άλλες κινήσεις μου μέσα στο γήπεδο. Όσο μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε…».

-Το ύψος, πάντως, δεν πρέπει να αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα για σένα. Το αντίθετο μάλλον…
«Δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι ένα πλεονέκτημα για μένα. Δεν μπορούν να μου πάρουν εύκολα τη μπάλα».

-Στην έως τώρα καριέρα σου σε έχουμε δει να αγωνίζεται από αριστερός μπακ μέχρι «10άρι» και πλάγιος επιθετικός. Ποια θέση πιστεύεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα;
«Στην Καλλιθέα πήγα όντως ως αριστερός μπακ για τρία χρόνια. Μετά πήγα αριστερό εξτρέμ, πίσω από τον φορ και δεξιά. Πιστεύω η τελευταία θέση είναι αυτή που μου ταιριάζει περισσότερο. Εκεί μπορώ να αποδώσω
καλύτερα».

-Δεν σου είναι δύσκολο να παίζεις με το ανάποδο πόδι;
«Το ποδόσφαιρο έχει προχωρήσει. Και ο Μπέιλ ως αριστερό μπακ ξεκίνησε καταλήγοντας εξτρέμ. Εκεί είναι η θέση μου και εκεί θα σταματήσω κάποια στιγμή το ποδόσφαιρο».

«Ο ένας παίζει για τον άλλον»

-Αποδέχεσαι τον τίτλο του ηγέτη;
«Το θέμα του ηγέτη είναι ένα άλλο κομμάτι. Εγώ νιώθω ότι έχω μεγάλη βοήθεια από τους συμπαίκτες μου. Ο ένας παίζει για τον άλλον και αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα. Όλοι θα χρειαστούμε. Ο τίτλος του ηγέτη είναι βαρύ «φορτίο». Δεν θέλω να το πάρω, πιστεύω, όμως, ότι μπορώ να βοηθήσω πάρα πολύ την ομάδα».

-Η συνεργασία σου μέχρι στιγμής με τον Δημήτρη Σπανό;
«Είναι πολύ καλή. Μας βοηθάει. Και αυτός έχει πολύ μεγάλη πίεση, αλλά δουλεύει καθημερινά για να βοηθήσει την ομάδα και κατ’ επέκταση εμάς».

«Με την Μπόκα καταλάβαμε σε ποια ομάδα παίζουμε…»

-Όταν κυκλοφορείς στην πόλη λογικά ο κόσμος σε αναγνωρίζει. Σου λένε κάτι;
«Ο κόσμος είναι απογοητευμένος από την πορεία της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Το μόνο που ακούω είναι «άνοδος». Τίποτε άλλο».

-Πήρες, πάντως, μια καλή «γεύση» του κόσμου στο φιλικό με την Μπόκα Τζούνιορς…
«Είναι πολύ σημαντικό αυτό που ζήσαμε. Έτσι ώστε να καταλάβουμε όλοι μας σε ποια ομάδα αγωνιζόμαστε. Έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν. Τώρα, όμως, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε».

Η ζωή μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους

-Εκτός γηπέδου πώς είναι ο Βαγγέλης Πλατέλλας;
«Πολύ απλός άνθρωπος. Η καθημερινότητα του ανθρώπου καθορίζεται από πολλά πράγματα. Δεν κάνω, όμως, κάτι το ιδιαίτερο. Είμαι πολύ απλός, όπως όλος ο κόσμος».

-Έχεις κάποιο χόμπι;
«Όχι κάτι το ιδιαίτερο… Ηρεμία και ξεκούραση».

-Είσαι, όμως, λάτρης της ταχύτητας…
«Ναι, η αλήθεια είναι ότι τρέχω λίγο (σ.σ. γέλια)».

-Κάνεις και καρτ;
«Πιο μικρός, ναι. Και αγωνιστικά κιόλας. Τώρα, όμως, θέλω ηρεμώ όταν έχω ελεύθερο χρόνο».

-Πέρυσι συμμετείχες και σε ένα video clip του Γιώργου Λιβάνη. Πώς προέκυψε αυτό;
«Ήμουν στη Σαντορίνη και με είδε ένας φίλος. Μου είπε «δεν έρχεσαι να παίξεις;». Κι έτσι πήγα. Δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο».

-Επειδή είστε πρότυπα για τα μικρά παιδιά, πιστεύεις ότι ο ποδοσφαιριστής πρέπει να είναι προσεκτικός σε αυτά που κάνει και λέει; Ειδικά όταν είναι μέλος μιας μεγάλης ομάδας;
«Στην καθημερινότητά σου πρέπει να προσέχεις πολλά πράγματα. Το πιο σημαντικό είναι να είσαι ο εαυτός σου και απλός άνθρωπος. Δεν διαφέρω από τον υπόλοιπο κόσμο επειδή είμαι πιο γνωστός. Έτσι έχω μάθει από την οικογένειά μου και έτσι θέλω να παραμείνω. Αν θέλεις να σε σέβονται οι άλλοι, πρέπει να τους σέβεσαι και εσύ. Μέχρι και τον τελευταίο άνθρωπο που είναι στον δρόμο και κοιμάται».

-Σε αυτή τη διαδρομή σου, φεύγοντας 16 χρονών από την Κω μέχρι και σήμερα είσαι ικανοποιημένος από όσα έχεις πετύχει;
«Νομίζω ότι έχω καταφέρει πολλά πράγματα. Μου λείπουν αρκετά βέβαια, αλλά τα όνειρα δεν τελειώνουν ποτέ. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τον εαυτό μου, όμως, έχω να δώσω πολλά ακόμα».

-Ποιος προπονητής ήταν αυτός που σε σημάδεψε στην έως τώρα πορεία σου;
«Στην Καλλιθέα είχαμε τον Σάκη Δέδε μαζί με τον Βαγγέλη Γούτη, που με βοήθησαν πολύ. Είχα έρθει μόνος μου από την Κω τότε και ήταν δίπλα μου. Αυτός που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι ο Τραϊανός Δέλλας. Με έχει βοηθήσει εντός και εκτός γηπέδου. Είναι ένα αξιοσέβαστος και πολύ συμπαθής άνθρωπος. Τον σέβεσαι για αυτό που είναι. Ένας απλός άνθρωπος. Τέτοιους ανθρώπους δεν πρέπει να τους ξεχνάς ποτέ».

«Έφυγα με μεγάλη πικρία από την ΑΕΚ»

-Αποχώρησες με κάποιο παράπονο από την ΑΕΚ;
«Όταν ένας παίκτης δεν παίζει είναι στεναχωρημένος. Θα πονάει και θα κλαίει από μέσα του, που δεν μπορεί να βοηθήσει. Ειδικά αν αξίζει κιόλας. Έφυγα με μεγάλη πικρία γιατί είχα δώσει πολλά. Πιστεύω ότι κάποιοι το έχουν καταλάβει. Άλλοι πάλι, όχι. Δεν με ενδιαφέρει, όμως, πλέον. Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία μπήκα και την άρπαξα. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγινε στη Λάρισα. Έβαλα δύο γκολ και την επόμενη αγωνιστική ήμουν εκτός αποστολής. Από εκεί και πέρα, δεν θέλω να πω κάτι… Όλος ο κόσμος γνωρίζει τι έχει γίνει και μπορεί να κρίνει».

-Στον Ατρόμητο τι συνέβη και αποχώρησες;
«Δημιουργήθηκαν κάποια θέματα λόγω του προηγούμενου προπονητή. Ήρθε άλλος. Από εκεί και πέρα, δεν τα βρίσκαμε σε κάποια κομμάτια και έπρεπε να πάρω μια απόφαση».

-Τι σου είπε ο Νίκος Λαζαρίδης όταν έγινε γνωστό ότι θα έρθεις στον Άρη;
«Μου είπε: «Θα πας σε μια μεγάλη ομάδα. Πήγαινε και ανέβασέ τους. Όλα θα γίνουν… «».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ