Ρόμα – Νάπολι: Πως οι φίλοι γίνονται εχθροί, μας διδάσκει… το Derby del Sole (pic,vids)

Ρόμα – Νάπολι: Πως οι φίλοι γίνονται εχθροί, μας διδάσκει… το Derby del Sole (pic,vids)

Από την αγάπη στο μίσος ένας ποδοσφαιρικός αγώνας διαδρομή, μας αποδεικνύει το Νάπολι - Ρόμα ή αλλιώς το ντέρμπι του «ήλιου».

Derby del Sole, ντέρμπι του «ήλιου» στην γλώσσα μας, είναι η επίσημη ονομασία του ντέρμπι ανάμεσα στην Ρόμα και την Νάπολι. Δύο ομάδες που αγαπήθηκαν μεταξύ τους  όσο λίγες και μισήθηκαν όσο λίγες…

Δύο ομάδες που από την αδελφοποίηση κατέληξαν στην εμπόλεμη ζώνη.

Διαβάστε επίσης: Αντετοκούνμπο: «Πιστεύω ότι είμαι καλός σουτέρ» (vid)

Η αδελφική φιλία «παρτενοπέι» και «τζιαλορόσι» και το «Vieni a Napoli»

Φίλος, λένε, είναι αυτός που έχει τους ίδιους εχθρούς με εσένα… Κάτι τέτοιο φαίνεται πως ίσχυε και στην σχέση της Ρόμα και της Νάπολι, μια σχέση αδελφικής φιλίας, μια σχέση gemellaggio που λένε στην Ιταλία. Το μίσος για τον Βορρά ήταν ένας ισχυρός κοινός παρανομαστής στις σχέσεις μεταξύ των δύο ομάδων.

Αγώνες γιορτή, αγώνες με φιλικές σχέσεις οπαδών και από τις δύο ομάδες, αγώνες όπου στις κερκίδες «ναπολιτάνοι» και «ρωμαίοι» κάθονταν μαζί στις κερκίδες  παρακολουθούσαμε κάποτε ανάμεσα στους δύο συλλόγους.

Αποκορύφωμα αυτής της αγάπης; Η ανταλλαγή σημαιών ανάμεσα τους το 1950 πριν από την μεταξύ τους αναμέτρηση με αποτέλεσμα «παρτενοπέι» και «τζιαλορόσι» να γίνουν ένα.

«Vieni a Napoli» (έλα στην Νάπολι) έλεγε ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα την δεκαετία του ’80 στον αρχηγό των «Ρωμαίων»  Μπρούνο Κόντι κάθε φορά που Ρόμα και Νάπολι διασταύρωναν τα ξίφη τους. Η ατάκα αυτή έμεινε στην ιστορία και φανέρωνε το εξαιρετικό κλίμα που επικρατούσε ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Ο Μπάνι που τα χάλασε όλα και έπειτα.. το χάος

Σαλβατόρε Μπάνι, ο άνθρωπος που σε μια στιγμή γκρέμισε μια φιλία χρόνων…

Ήταν 25 Οκτωβρίου του 1987, χρονιά που πήραν οι «παρτενοπέι» το σκουντέτο», με την Ρόμα να υποδέχεται την Νάπολι. Σε ένα ματς φωτιά με το πίνακα του σκορ στο τέλος να γράφει 2-2 και τους Ρωμαίους να μένουν με 9 παίκτες ο παίκτης των Ναπολιτάνων, Σαλαβατόρε Μπάνι,  με μια κίνηση γέννησε το μίσος στο Derby del Sole.

Στο τέλος του αγώνα ο παίκτης πανηγύρισε μπροστά στους οπαδούς της Ρόμα κάνοντας μια άσεμνη χειρονομία. Από την ένταση του αγώνα; Aπό το πάθος ; Aπό όλα αυτά μαζί; Ποιος ξέρει; To μοιραίο πάντως έγινε οι οπαδοί της Ρόμα το θεώρησαν προσβολή  αυτό και έπειτα… το χάος.

Μια έχθρα γεννήθηκε και φούντωσε για τα καλά στην πορεία..

Οι αναμετρήσεις ανάμεσα στους δύο συλλόγους; Αναμετρήσεις τρόμου. Το 2001 η Ρόμα κατέκτησε το πρωτάθλημα, ωστόσο το καθυστέρησε για μια αγωνιστική. Τον προτελευταίο αγώνα στην Serie A τον έπαιζε στον San Paolo απέναντι στην Νάπολι. Οι τζιαλορόσι μπορούσαν και ήθελαν να πανηγυρίσουν το πρωτάθλημα στην έδρα του εχθρού τους.

Έτσι γίνεται κάτι πρωτοφανές. 13.000 οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας κάνουν απόβαση στην Νάπολι και το πέδιο έμοιαζε με αρένα μάχης. Τελικά το σκορ ήρθε 2-2  με αποτέλεσμα οι Ρωμαίοι να γίνουν επίσημα πρωταθλητές στιν τελευταιο αγώνα.

 

Ωστόσο οι ούλτρας  Ναπολιτάνοι δεν το άφησαν αυτό αναπάντητο και λίγα χρόνια μετά σε αγώνα στο Olimpico καταφθάνει ολοκλήρη «στρατιά» οπαδών του συλλόγου.

Η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία των δύο

Αποκορύφωμα του μίσους; O τελικός Coppa Italia που βάφτηκε με αίμα…

Ο λόγος για τις 3 Μαΐου του 2014 όπου Νάπολι και Φιορεντίνα  διασταύρωναν τα ξίφη τους στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας. Ένας οπαδός  της Νάπολι ο Τσίρο Εσποζίτο κατευθύνεται στο γήπεδο. Σε κάποια στιγμή ο  Μάσιμο Ντε Σάντις, πρώην ηγετικό στέλεχος των οργανωμένων των Τζιαλορόσι πυροβόλησε τον 33χρόνο οπαδό.

Και τότε γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία των «Τζιαλορόσι» και  «παρτενοπέι»…

Ο Ντε Σάντις τιμωρήθηκε με φυλάκιση 16 ετών το 2019.

Οι οπαδοί όμως των δύο ομάδων πάθανε αλλά δεν μάθανε…. Η «βεντέτα» καλά κρατούσε. Ένας οπαδός της Ρόμα λίγο καιρό μετά που η δουλειά του ήταν στη πόλη, Νάπολη, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ