Με το βλέμμα στραμμένο στον νέο νόμο Κατσέλη η σημερινή συνεδρίαση του EWG

Με το βλέμμα στραμμένο στον νέο νόμο Κατσέλη η σημερινή συνεδρίαση του EWG

Κομβικό για τους θεσμούς στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης είναι ο νέος νόμος προστασίας αδύναμων δανειοληπτών να αποκλείει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να αποκαθιστά την τρωθείσα κουλτούρα πληρωμών.

Συνεχίζονται με ορίζοντα το σημερινό EuroWorking Group οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – «θεσμών» προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Αναλόγως με τις εξελίξεις των επομένων ωρών/ημερών θα κριθεί το εάν ο νέος νόμος Κατσέλη θα κατατεθεί την εβδομάδα αυτή στη Βουλή για να ψηφιστεί την επόμενη. Σε κάθε περίπτωση, η εκκρεμότητα του νέου νόμου Κατσέλη πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Κομβικό για τους θεσμούς στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης είναι ο νέος νόμος προστασίας αδύναμων δανειοληπτών να αποκλείει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να αποκαθιστά την τρωθείσα κουλτούρα πληρωμών. Με τη λογική αυτή, οι διαπραγματεύσεις της εσχάτης ώρας σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο έχουν ως κεντρικό άξονα τη συμφωνία για τον καθορισμό των περιουσιακών κριτηρίων που θα παρέχουν προστασία στον δανειολήπτη. Παράλληλα, πρέπει να διευθετηθεί σαφώς νομικά και ο χειρισμός των περίπου 170.000 εκκρεμών υποθέσεων του παλαιού νόμου Κατσέλη και να αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες με τις πολύμηνες διαδικασίες και τις δυνατότητες εφέσεων. Οι «θεσμοί» ζητούν οι εκκρεμείς αυτές υποθέσεις να κριθούν για την επιλεξιμότητά τους από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που προβλέπει ο νέος νόμος, με βάση τα παλαιά κριτήρια του νόμου Κατσέλη και εφόσον δεν τα πληρούν, να ανακαλείται αυτομάτως η προστασία.

Τα θέματα διαφορετικής οπτικής κυβέρνησης και θεσμών αναφορικά με το νέο πλαίσιο προστασίας ήρθαν ρητά στο τραπέζι το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το Capital.gr, καταρχάς, οι «θεσμοί» έθεσαν το όριο οφειλής για την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο στις 100.000 ευρώ αντί των 130.000 που θέτει η ελληνική πλευρά. Όσο για το προστατευόμενο ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, το όριζαν στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως τις 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια έναντι των 250.000 ευρώ που θέτει η κυβέρνηση.

Το μεγάλο μαχαίρι από τους «θεσμούς» έπεσε στα περιουσιακά κριτήρια όπου κατέβασαν τον πήχη σε 20.000 ευρώ για τις καταθέσεις του οφειλέτη και μόλις 25.000 ευρώ για τη λοιπή ακίνητη περιουσία του (πλην της πρώτης κατοικίας). Το αρχικό πλαίσιο της κυβέρνησης, δίνει στον οφειλέτη προστασία της πρώτης κατοικίας εφόσον οι καταθέσεις του δεν είναι υψηλότερες από το 50% της οφειλής του (δηλ. πλαφόν στις 65.000 ευρώ) και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν υπερβαίνει το 200% της οφειλής (δηλ. πλαφόν στις 260.000 ευρώ).

Επιπλέον, τα όρια που έθεσαν οι «θεσμοί» για τους εμπόρους είναι θεαματικά χαμηλότερα, βάζοντας πλαφόν στις 50.000 ευρώ αναφορικά με το ύψος της οφειλής και 130.000 ευρώ στην αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας έναντι των γενικών ορίων για παροχή προστασίας που θέτει η κυβέρνηση (δανεισμός 130.000 ευρώ και αντικειμενική 250.000 ευρώ).

Τέλος, μειωμένα από τους «θεσμούς» είναι και τα ανώτατα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία τοποθετούνται σε 30.950 ευρώ για πενταμελή οικογένεια από 36.000 που προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης.

Πηγή: www.capital.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ