Μπάγερν Μονάχου – Σαντιό Μανέ: Το τέλος ενός «λάθους»

Μπάγερν Μονάχου – Σαντιό Μανέ: Το τέλος ενός «λάθους»

Η αποχώρηση του Σαντιό Μανέ από την Μπάγερν μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «το τέλος ενός λάθους» καθώς ο Βαυρικός σύλλογος μάλλον ανακουφίστηκε.

Μερικές φιλικές αγκαλιές και όχι δάκρυα έμειναν από την αποχώρηση του Σαντιό Μανέ από την περιοδεία της Μπάγερν Μονάχου στην Ασία για τη Σαουδική Αραβία και την Αλ Νασρ.

Οι πρωταθλητές Γερμανίας πίστεψαν ότι είχαν κάνει μια πραγματική ληστεία στη Λίβερπουλ αρπάζοντας τον διεθνή Σενεγαλέζο έναντι 35 εκατομμυρίων ευρώ το περασμένο καλοκαίρι. Ωστόσο μέχρι το τέλος της περασμένης απογοητευτικής σεζόν, προσπαθούσαν απελπισμένα να τον ξεφορτωθούν. Ο Μανέ και η Μπάγερν δεν είχαν λειτουργήσει πιθανότατα ποτέ ως «ένα», με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα στην αρχή της προηγούμενης σεζόν.

Δαιβάστε επίσης: Το πρώτο βήμα του Ολυμπιακού και οι σκέψεις του Μαρτίνεθ

Ο Μανέ, αρχικά είχε προσαρμοστεί αρκετά καλά στη ζωή στην Μπουντεσλίγκα. Παίζοντας κυρίως ως δεξιός επιθετικός στο σύστημα 4-2-2-2 του Γιούλαν Νάγκελσμαν, πέτυχε 11 γκολ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου σε όλες τις διοργανώσεις ώσπου τραυματίστηκε.

Το πρόβλημα στο γόνατο τον έβγαλε «νοκ – άουτ» για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τον κράτησε εκτός μέχρι τον Φεβρουάριο. Όταν επέστρεψε δεν έφτασε ποτέ στην αγωνιστική κατάσταση που βρισκόταν καθώς βρήκε μόνο μία φορά δίχτυα στα επόμενα 15 παιχνίδια. Και σαν μην έφτανε αυτό, ακολούθησε και το χτύπημα στον Σανέ στα αποδυτήρια μετά την ήττα της Μπάγερν με 3-0 από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Από την άλλη, τα προβλήματα της Μπάγερν στα αποδυτήρια αλλά και στον αγωνιστικό χώρο δεν βοήθησαν ώστε να έχουν οι δύο πλευρές μία επιτυχημένη σεζόν. Όπως σχεδόν κάθε άλλος παίκτης της Μπάγερν, έτσι και ο Μανέ προσπάθησε να παραμείνει με οποιονδήποτε τρόπο κοντά στα «στάνταρ» απόδοσης σε μια χαοτική σεζόν των Βαυαρών, που είδε τον Νάγκελσμαν να απολύεται και τον Τόμας Τούχελ να αναλαμβάνει τις τύχες του συλλόγου τον Μάρτιο.

Το σχέδιο της Μπάγερν για τη περασμένη σεζόν, να αντικαταστήσει τον αρχισκόρερ Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι με μια ομάδα «υβριδικών» επιθετικών απέτυχε θεαματικά. Η προσθήκη ενός ακόμη ακραίου επιθετικού σε μια ομάδα που είχε ήδη αρκετούς είχε σκοπό να αυξήσει τον ανταγωνισμό για τις θέσεις στη αρχική ενδεκάδα. Αλλά αντί να ωθήσει τους παίκτες ο ανταγωνισμός τους οδήγησε σε αβεβαιότητα. Τα πράγματα πήραν άλλη μια τροπή προς το χειρότερο, όταν ο Τσούπο Μοτίνγκ δεν ήταν διαθέσιμος λόγω ενοχλήσεων στο γόνατο, με τον Μανέ να πραγματοποιεί «χαμηλές πτήσεις» το διάστημα που κλήθηκε να καλύψει τον Καμερουνέζο επιθετικό.

Παρόλα αυτά ο Μανέ δεν ήταν και τόσο κακός. Η απόδοση του μέσα στη σεζόν εξακολουθούσε να είναι κοντά στα συνηθισμέν. Οι δείκτες των τιμών στο κουβάλημα της μπάλας και στις ντρίμπλες του να έμειναν σταθεροί αλλά σημαντικά πτωτική πορεία είχαν οι «επιθετικές» πάσες όπως και η αμυντική του επίδραση (pressing) , ειδικά για έναν παίκτη που φημίζεται για τη σκληρή δουλειά όταν η ομάδα του δεν έχει την κατοχή.

Κάποιοι είχαν αρχίσει να ανησυχούν από όταν ο Μανέ βρισκόταν στη Λίβερπουλ καθώς ο παίκτης είχε εμφανίσει κάποια σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του κατά την τελευταία του σεζόν στους «reds». Τον Ιούνιο του 2022, ο αθλητικός διευθυντής της Μπάγερν, Χασάν Σαλιχάμιτζιτς είχε αποκαλέσει τον Μανέ «τέρας νοοτροπίας» και ο CEO του συλλόγου, Όλιβερ Καν τον εξήρε ως «έναν κορυφαίο παίκτη» που προορίζεται να «ανεβάσει την ποιότητα όλων των άλλων». (Και οι δύο απολύθηκαν στο τέλος της σεζόν, αμέσως μετά αφότου η Μπάγερν είχε κατακτήσει και πάλι το πρωτάθλημα).

Οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους ο Μανέ δεν μπόρεσε να δείξει τη σημαντική του ποιότητα είναι ακόμα ένα μικρό μυστήριο, η αλήθεια είναι. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εξηγήσεις. Ο Μανέ στην Μπάγερν δεν «έπιασε» εξαιτίας της αγωνιστικής τακτικής των Βαυαρών, καθώς σπάνια έπαιζε στην αγαπημένη του θέση στα αριστερά και συχνά βρισκόταν σε κλειστούς χώρους, χωρίς να μπορεί να ανοίξει τον διασκελισμό του στο τρανζίσιον. Το αντεπιχείρημα σε αυτό είναι ότι είχε παίξει καλά μέσα σε πιο κεντρικούς ρόλους υπό τις οδηγίες του Γιούργκεν Κλοπ τη σεζόν 2021-22.

Ίσως η αποτυχία του να «τακτοποιηθεί» στο γήπεδο είχε να κάνει περισσότερο με τη θέση του στην ιεραρχία των αποδυτηρίων. Τόσο οι παίκτες όσο και οι υπάλληλοι του συλλόγου παρατήρησαν σύντομα ότι ο Μανέ ήταν ένας αρκετά ευαίσθητος παίκτης που ευδοκιμούσε με τον έπαινο του προπονητή και την εμπιστοσύνη των συμπαικτών του. Προσπάθησαν να τον βοηθήσουν να εγκλιματιστεί αφήνοντάς τον να εκτελεί πέναλτι. Ωστόσο, ούτε ο Νάγκελσμαν ούτε ο Τούχελ ήταν σε θέση να υποστηρίξουν τον Mane άνευ όρων, δικαιολογημένα, καθώς υπήρχε πολύς ανταγωνισμός.

Η φόρμα του όχι μόνο στους αγώνες αλλά και στις προπονήσεις είχε αισθητά πτωτική πορεία όσο προχωρούσε η σεζόν. Όλα έγιναν πολύ χειρότερα μετά τη διαμάχη του Μανέ με τον Σανέ, που ουσιαστικά οδήγησε τον Σενεγαλέζο στην κατάρρευση. Δεν εμφάνισε ποτέ ξανά την αυτοπεποίθηση του στο γήπεδο.

Τελικά, μάλλον είναι μάταιο να επιρρίψει κανείς την απόλυτη ευθύνη σε κάποιο από τα δύο μέρη για την αποτυχημένη συνύπαρξη. Η μεγάλη ατυχία της Μπάγερν και του Μανέ ήταν ότι βρέθηκαν μαζί στη χειρότερη σεζόν που βίωσαν και οι δύο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Από το να οδηγήσουν ο ένας τον άλλον σε νέες «κορυφές» (όπως την κατάκτηση του Champions League), τράβηξαν ο ένας τον άλλον ακόμα πιο κάτω. Οπότε μόνο ένας δρόμος έμεινε ανοικτός: ο χωρισμός των μερών.

Πιθανότατα και τα δύο μέρη να είναι πολύ πιο ευτυχισμένα ο ένας χωρίς τον άλλον – και σύντομα θα επιστρέψουν στα καλύτερά τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ