Γερμανοί οπαδοί αποτινάσσουν την ενοχή των προγόνων τους  

Γερμανοί οπαδοί αποτινάσσουν την ενοχή των προγόνων τους  

Στα γήπεδα της Μπουντεσλίγκα οι οπαδοί έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, του μεγαλύτερου εγκλήματος στην Ιστορίας της χώρας τους και βροντοφώναξαν «ποτέ ξανά»!

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου στις 27 Ιανουαρίου 1945, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, οι Γερμανοί οπαδοί ήταν μεταξύ εκείνων που φώναξαν «Ποτέ ξανά». Μήνυμα πιο σημαντικό από ποτέ άλλοτε να ακουστεί! Από το κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας, την Bundesliga έως τα τοπικά, οι σύλλογοι και οι οπαδοί τους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την ημέρα που πρέπει να χαραχτεί στις μνήμες όλων, εκτοπίζοντας την λήθη. Και ιερό καθήκον προς την ανθρωπότητα να μεταφερθεί σε όλες τις γενιές.

Οι οπαδοί, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας δεν σιώπησαν στη Γερμανία, αλλά μετέφεραν το δικό τους μήνυμα.  «Το Άουσβιτς αντιπροσωπεύει την καταστροφή όλων των ανθρώπινων αξιών», ήταν το μήνυμα των υποστηρικτών της Carl Zeiss Jena το Σάββατο. «Μη συγχωρείτε ποτέ, μην ξεχνάτε ποτέ!».

Στο γήπεδο της Φράιμπουργκ ένα άλλο πανό έγραφε: «Η μνήμη δεν είναι αρκετή» και συνοδεύτηκε από περαιτέρω αιτήματα, όπως: «Βγάλτε τον εθνικισμό έξω από τα κεφάλια σας», «Καταπολεμήστε τον σεξισμό», «Όχι άλλο ρατσισμός» και «Ενάντια σε όλες τις μορφές αντισημιτισμού»!

Στο… κίτρινο τείχος της Μπορούσια Ντόρτμουντ, τα μέλη της πρωτοβουλίας «Ballspiel.Vereint» κατά των διακρίσεων, σήκωσαν ένα πανό στο οποίο αναγράφονταν τα εξής: «Η μοίρα τους – η προειδοποίησή μας – ποτέ ξανά!». Αξίζει να αναφέρουμε ότι από όλους τους συλλόγους, η Μπορούσια Ντόρτμουντ δίνει μία από τις σκληρότερες μάχες εναντίον του ακροδεξιού εξτρεμισμού.

Οι ultras του συλλόγου, μαζί με το ανεπτυγμένο σχέδιο για τους οπαδούς (Fan-Projekt Dortmund) και τον επίσημο σύνδεσμο οργανωμένων, έχουν πιστωθεί σε μεγάλο βαθμό την απομάκρυνση δεξιών ιδεολογιών από τις κερκίδες. Αλλά η εμφάνιση δύο γνωστών νεοναζιστών χούλιγκαν πριν από το παιχνίδι της Μπουντεσλίγκα εναντίον της Μπάγερν Μονάχου το Νοέμβριο, ήταν μια υπενθύμιση ότι η μάχη δεν έχει εξολοκλήρου κερδηθεί.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, Hans-Joachim Watzke, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ποδοσφαιρικό περιοδικό 11 Freunde αυτό το μήνα, περίπου το 2% των ανθρώπων στο Ντόρτμουντ ψήφισαν υπέρ ακροδεξιών. Αν οι αριθμοί αυτοί εφαρμοστούν στο χωρητικότητας 82.000 οπαδών γήπεδο της Ντόρτμουντ, το Βεστφάλεν, σημαίνει ότι περίπου 1.600 άτομα με ακροδεξιές τάσεις δίνουν το παρών στο μεγαλύτερο γήπεδο της Γερμανίας σε κάθε εντός έδρας αγώνα. «Η περιοχή του Ρουρ έχει γίνει ένα κοινωνικό σημείο ανάφλεξης», δήλωσε ο Watzke. «Και το ποδόσφαιρο καθρεφτίζει την κοινωνία όπως και τίποτα άλλο σε αυτή τη χώρα».

Οι Γερμανοί οπαδοί ταυτίζονται όσο τίποτα άλλο με το ποδόσφαιρο. Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου αντικατοπτρίζει την κοινωνία με μεγαλύτερη ακρίβεια και συνέπεια από καθετί άλλο. Όπως στην περίπτωση της Ντόρτμουντ, εκείνοι που προσπαθούν να προσβάλουν αυτός τους τόπους και τις κοινότητες που εκπροσωπούν, με ιδεολογίες που δόμησαν το Άουσβιτς δεν έχουν χώρο στο δημοφιλέστερο άθλημα της Ευρώπης. Οι δραστήριοι υποστηρικτές του ποδοσφαίρου και οι ultras έχουν κάτι να πουν. Και οι φωνές τους, σχετικά με μερικά από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία αξίζουν να ακουστούν – όχι μόνο την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, αλλά κάθε μέρα.

«Ας είναι για αιώνες κραυγή απελπισίας και προειδοποίηση για την ανθρωπότητα αυτός ο τόπος, όπου οι Ναζί φόνευσαν περίπου ενάμιση εκατομμύριο άντρες, γυναίκες και παιδιά, κυρίως Εβραίους, από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ποτέ ξανά!».

*Πλάκα που βρίσκεται ανάμεσα στα ερείπια των κρεματορίων στο Μπιρκενάου, στο Διεθνές Μνημείο στη μνήμη των Θυμάτων του ναζισμού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ