Ντοναρούμα: Ο recordman που από «Τζίτζι» έγινε… Τζιανλουίτζι (pics, vid)

Ντοναρούμα: Ο recordman που από «Τζίτζι» έγινε… Τζιανλουίτζι (pics, vid)

Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα ήταν αυτός που έκρινε εν τέλει τον τελικό του Euro και ανέβασε την Ιταλία στην κορυφή της Ευρώπης. Ο... μικρός «Τζίτζι» φώναξε «παρών» στο μεγαλύτερο παιχνίδι της καριέρας του και έδειξε πως είναι έτοιμος να μπει στα γάντια του Τζιανλουίτζι Μπουφόν...

Ανέλαβε να κρατήσει στις πλάτες του ένα ολόκληρο έθνος. Δύο φορές μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών, καθώς χρειάστηκε να φωνάξει «παρών» σε δύο διαφορετικές διαδικασίες πέναλτι. Και τα κατάφερε, έκανε το 2/2 και ανέβασε την Ιταλία στο Έβερεστ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο λόγος για τον Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα. Τον τερματοφύλακα που από… παιδί έγινε άνδρας μέσα σε έναν μήνα. Ο μικρός «Τζίτζι» έγραψε ιστορία και με τις δικές του αποκρούσεις στη… ρώσικη ρουλέτα έδωσε στην Ιταλία το δεύτερο Euro της ιστορίας της απέναντι στην Αγγλία, μέσα στο Λονδίνο και το κατάμεστο «Γουέμπλεϊ».

Και μάλιστα αναδείχθηκε MVP ολόκληρου του τουρνουά, όπως ανακοίνωσε η UEFA, γράφοντας ιστορία καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν είχε δοθεί σε τερματοφύλακα το συγκεκριμένο βραβείο.

Ένας ποδοσφαιριστής που έδειξε ξανά πως έχει όλα τα φόντα για να αναλάβει να φορέσει τα γάντια του «θρύλου» της Σκουάντρα Ατζούρα, του Τζιανλουίτζι Μπουφόν.

Γραφτό να γίνει τερματοφύλακας

Μόλις τέσσερα χρόνια ζωής χρειάστηκε ο Ντοναρούμα για να μπει στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο μικρός «Τζίτζι» ξεκίνησε να… κλωτσάει το τόπι από τα τέσσερα του έτη και μάλιστα από τότε έχει θέση κάτω από τα δοκάρια, καθώς το μόνο του όνειρο ήταν να γίνει τερματοφύλακας, με τον θείο του να αναλαμβάνει τον ρόλο του μέντορα.

Σε ηλικία 14 ετών, τράβηξε όλα τα «μεγάλα» βλέμματα, καθώς οι Γιουβέντους, Ρόμα, Ουντινέζε, Μίλαν, Φιορεντίνα και Ίντερ έδειξαν ενδιαφέρον. Ο ίδιος ο Ντοναρούμα ωστόσο επέλεξε τους «ροσονέρι», λόγω της μεγάλης του αγάπης για το κλαμπ, με τη Μίλαν να δίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για έναν 14χρονο ποδοσφαιριστή.

Ρεκόρ, ρεκόρ, ρεκόρ…

Δεν άργησε να κάνει και το «μπαμ». Οι άνθρωποι της Μίλαν πίστεψαν από την πρώτη στιγμή στον Ντοναρούμα και για αυτό ποτέ δεν τον έβαλαν να αγωνιστεί με το δικό του ηλικιακό γκρουπ. Ωστόσο η… απότομη εκτόξευση του ήταν κάτι που δεν περίμεναν στο στρατόπεδο των «ροσονέρι».

Τρεις ημέρες πριν κλείσει τα 16 του χρόνια ζωής, ο μικρός «Τζίτζι» κλήθηκε από τον Φιλίπο Ιντζάγκι στην πρώτη ομάδα της Μίλαν! Αν και δεν αγωνίστηκε, η εξέλιξη αυτή έδειξε πως ο Ντοναρούμα ήταν έτοιμος να κάνει το ντεμπούτο του… Όπως και έγινε.

Σε ηλικία 16 ετών και 242 ημερών, ο Ντοναρούμα έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στη Serie A απέναντι στη Σασουόλο στις 25 Οκτωβρίου του 2015 και έγινε μόλις ο δεύτερος νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε αγώνα της ιταλικής λίγκας. 13 ημέρες διαφοράς με τον Τζουσέπε Σάκι που παραμένει ο νεότερος της κατηγορίας.

Τρεις ημέρες αργότερα απέναντι στην Κιέβο, ο Ντοναρούμα κράτησε και το πρώτο clean sheet της καριέρας του.

Και με την εθνική ομάδα έσπασε ρεκόρ, καθώς τον Αύγουστο του 2016 έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που κλήθηκε ποτέ στην πρώτη ομάδα της Ιταλίας. Και τον Σεπτέμβριο έγινε ο απόλυτος recordman, καθώς πήρε τη θέση του Μπουφόν σε μία αναμέτρηση κόντρα στη Γαλλία και έγινε ο νεότερος τερματοφύλακας που φοράει ποτέ τη φανέλα της Σκουάντρα Ατζούρα σε ηλικία 17 ετών και 189 ημερών.

Η ιστορία με το συμβόλαιο, η ανανέωση και ο Αστέρας Τρίπολης

TMW: Juventus hatch plan to sign the Donnarumma brothers from Milan

Το καλοκαίρι του 2017, ο Ντοναρούμα είχε ανακοινώσει πως δεν θα έβαζε την… πένα του στο συμβόλαιο που του έδινε η Μίλαν. Μία απόφαση που έφερε έντονες αντιδράσεις στο Μιλάνο. Και τελικά από το… πουθενά πήρε πίσω την απόφαση και ανανέωσε έως το 2021!

Όλα έγιναν όπως τα ήθελε ο Μίνο Ραϊόλα και ο Ντοναρούμα υπέγραψε το πρώτο του «βαρύ» συμβόλαιο, με ετήσιο μισθό στα 6 εκατομμύρια ευρώ, σε ηλικία 18 ετών! Παράλληλα, στο συμβόλαιο μπήκε και η ρήτρα να αποκτηθεί ο μεγάλος του αδερδός Αντόνιο που τότε αγωνιζόταν στον Αστέρα Τρίπολης!

Οι «ροσονέρι» κράτησαν τον λόγο τους και έκαναν δικό τους τον μεγάλο Ντοναρούμα, με τον Αστέρα να βάζει στα ταμεία του 1 εκατομμύριο ευρώ!

Ο νεότερος ποδοσφαιριστής με 100 εμφανίσεις στη Serie A

Γεννημένος για να σπάει ρεκόρ. Τον Δεκέμβρη του 2017 έφτασε τις 100 συμμετοχές με τη φανέλα της Μίλαν και έγινε ο νεότερος που το καταφέρνει. Λίγους μήνες αργότερα, έφτασε τις 100 συμμετοχές στη Serie A και σε ηλικία 19 ετών και 49 ημερών έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του πρωταθλήματος που φτάνει στον συγκεκριμένο αριθμό εμφανίσεων.

«Γάτα» στα πέναλτι

Το έδειξε στο φετινό Euro ωστόσο δεν ήταν… άγνωστη η δυνατότητα του Ντουναρούμα από την άσπρη βούλα. Το πρώτο του πέναλτι το έπιασε απέναντι στον Μπελότι τον Αύγουστο του 2016 κόντρα στην Τορίνο, ενώ λίγους μήνες αργότερα έδωσε το Σούπερ Καπ στη Μίλαν, καθώς έβγαλε το πέναλτι του Ντιμπάλα στη… ρώσικη ρουλέτα!

Μαζί με τις τελευταίες δύο αναμετρήσεις στο Euro, ο Ντουναρούμα έδωσε συνέχεια στο απόλυτο που έχει στα πέναλτι, καθώς και τις πέντε φορές που έχει χρειαστεί να δώσει το «παρών» σε… ρώσικη ρουλέτα έχει καταφέρει να φύγει ως νικητής! Τρεις με τη Μίλαν και δύο με την πατρίδα του.

Μεταγραφή στην Παρί και έτοιμος για το μεγάλο βήμα

Μπορεί να μην έχει ανακοινωθεί ακόμη, ωστόσο η μεταγραφή του Ντοναρούμα στην Παρί Σεν Ζερμέν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σύμφωνα με τον Φαμπρίτσιο Ρομάνο, ο Ιταλός έχει δώσει ήδη τα χέρια με τους Παριζιάνους και θα μετακομίσει στην Πόλη του Φωτός ως ελεύθερος καθώς το συμβόλαιο του με τη Μίλαν ολοκληρώθηκε με κάθε επισημότητα…

Η χθεσινή βραδιά θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του Ντοναρούμα αλλά και σε ολόκληρο το ιταλικό έθνος. Η βραδιά που η Ιταλία κατέκτησε το δεύτερο Euro της ιστορίας της και η βραδιά που ο μικρός «Τζίτζι» έγινε… Τζιανλουίτζι και έδειξε πως είναι έτοιμος να φορέσει τα γάντια του Μπουφόν!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ