Με ψηλά το κεφάλι εκτός της πρώτης 12άδας η Ελλάδα στο Europe Under 13 Challenge επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Με ψηλά το κεφάλι εκτός της πρώτης 12άδας η Ελλάδα στο Europe Under 13 Challenge επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Η πρώτη ενότητα στο Europe Under 13 Challenge του Μαυροβουνίου έφερε την Ελλάδα στη Β κατηγορία, αλλά όχι με εμφάνιση, που δεν επιτρέπει χαμόγελα και αισιοδοξία για το μέλλον.

Με ήττες 5-0 από την Τσεχία και 3-2 από τη Σουηδία το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης περιορίστηκε στην 3η θέση του 3ου γκρουπ, έμεινε έξω από την πρώτη 12άδα της διοργάνωσης, όμως η αγωνιστική του εικόνα στην Ποντγκόριτσα δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον ότι μπορούσε κάλλιστα να προκριθεί στην Α κατηγορία, καθώς λύγισε στις λεπτομέρειες από τη Σουηδία στο καθοριστικό ματς για τη 2η προνομιούχο θέση και δεύτερον ότι τα παιδιά αφήνουν καλά δείγματα γραφής στη πρώτη τους παρουσία σε εθνική αποστολή κι ενώ τα περισσότερα δεν είναι καν βαθμολογημένα διεθνώς.
Απέναντι σε δύο χώρες με τεράστια παράδοση στο άθλημα έβγαλαν ταλέντο και ικανότητες κι έκαναν σαφές ότι με την κατάλληλη δουλειά μπορούν να βγάλουν πινγκ πονγκ απαιτήσεων και στο εξωτερικό. Η πρόκριση παίχτηκε το βράδυ της εναρκτήριας ημέρας των αγώνων, όπου νίκη με οποιοδήποτε σκορ χάριζε την πρόκριση. Οι διεθνείς μας προηγήθηκαν 1-0, αλλά η Σουηδία, η οποία έχει στο προπονητικό τιμ τη Μαρία Χριστοφοράκη, γύρισε την κατάσταση σε 3-1 κατακτώντας δύο νίκες στα κορίτσια στα πέντε σετ! Εκεί κρίθηκε και το δεύτερο «εισιτήριο» για την Α κατηγορία. Πάντα με ενθουσιασμό και εξαιρετικό κλίμα βεβαίως, ο Κώστας Φάκαρος, η Στέλλα Μαυροματάκη, ο Γιάννης Κιοσελόγλου και η Βασιλική Μπουλά συνεχίζουν την Παρασκευή 17/06 την προσπάθειά τους σε νέο γκρουπ και θα κυνηγήσουν το καλύτερο στις θέσεις 13-21.

Από τον πάγκο κάνουν τη δική τους μεγάλη προσπάθεια, σε αγώνες που αποτελούν και γι’ αυτούς πολύτιμη εμπειρία ο προπονητής του Ποσειδώνα Λουτρακίου Χρήστος Τσαρσιταλίδης και η προπονήτρια του Ωρίωνα Χίου Ρούλα Λαμπρινίδη. Αργότερα το βράδυ γίνονται γνωστοί οι επόμενοι αντίπαλοι στο ομαδικό μετά από τη σχετική κλήρωση.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ

Στην πρεμιέρα του Europe Under 13 Challenge η Ελλάδα γνώρισε την ήττα με 5-0 από την Τσεχία στην Ποντγκόριτσα. Απέναντι στην επικεφαλής του ομίλου και 3o φαβορί της διοργάνωσης πάλεψε για να πάρει ό,τι περισσότερο μπορούσε και ενδεικτικό της καλής εμφάνισης είναι ότι στο εναρκτήριο διπλό μικτό με τους Φάκαρο/Μπουλά κι αργότερα στο ατομικό του Κιοσελόγλου κάμφθηκε στα πέντε σετ. Ολόκληρη η 4άδα των Τσέχων έβγαλε τη μεγάλη της ποιότητα και στις πλέον δύσκολες στιγμές και στα υπόλοιπα τρία επί μέρους ματς. Η Τσεχία πήρε 5 βαθμούς με αυτή τη νίκη, η Ελλάδα έμεινε χωρίς πόντο και ακολουθούσε ο αγώνας της Σουηδίας με τους Τσέχους.

Στο εναρκτήριο διπλό ο Φάκαρος και η Μπουλά έφτασαν μία ανάσα από τη νίκη. Πίεσαν από την αρχή τους πρώτους Τσέχους των seeding, Σκάλντα και Κοντέτοβα (Νο 4 και 3 αντίστοιχα στο απλό της διοργάνωσης) και λύγισαν με 3-2 και στην παράταση του 5ου σετ. Πήραν το 1ο σετ σώζοντας δύο σετ μπολ, υστέρησαν μόνο στο 2ο και στα υπόλοιπα σετ έγινε μεγάλη «μάχη». Οι σημερινοί δευτεραθλητές Ελλάδας του αγωνίσματος στο παίδων-κορασίδων ξαναπήραν το προβάδισμα (από 2-7 πίσω κιόλας) και προηγήθηκαν στο 4ο σετ 9-8, πριν ισοφαριστούν. Στο φινάλε έσωσαν τέσσερα ματς μπολ ώσπου κάμφθηκαν με 15-13.

Στην πρώτη αναμέτρηση αθλήτριας με αθλήτρια μπήκε στο τραπέζι η Μαυροματάκη και αντιμετώπισε την Κοβαρίκοβα (νούμερο 12 στα φαβορί του απλού). Ήταν το πρώτο από τα προβλεπόμενα ατομικά ματς, στα οποία δεν παίζει κάποιο από τα παιδιά, που ήταν στο διπλό. Στην παρθενική της εμφάνιση στο εξωτερικό η Χανιώτισσα πρωταθλήτρια έκανε καλό τεστ ανεξάρτητα από την ήττα με 3-0 σετ. Απέδιδε στα ράλι, είχε ευστοχία στις επιθέσεις της, αλλά υστέρησε στην υποδοχή με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να βρει τον καλύτερο ρυθμό.

Ο Κιοσελόγλου (νούμερο 24 στα seeding του απλού ως ο μοναδικός αξιολογημένος Έλληνας) αγωνίστηκε στο τρίτο ματς και τέθηκε αντιμέτωπος με τον Καμπέλκα (Νο 9), που επίσης δεν είχε χρησιμοποιηθεί στο διπλό μικτό. Ο Λουτρακιώτης ήταν ανταγωνιστικός από την αρχή, αλλά μετά τα μέσα του 1ου σετ κάπου έχασε την καλή συγκέντρωση. Βρέθηκε να χάνει 2-0 σετ, έκανε την αντεπίθεσή του με αποφασιστικότητα και κατάφερε να ισοφαρίσει. Στο «κόντρα» σετ όμως, ο Τσέχος έκανε τέλειο ξεκίνημα, αυτό επηρέασε ψυχολογικά και τον 12χρονο διεθνή μας και ήρθε η ήττα με 3-2.

Τα επόμενα επί μέρους παιχνίδια αφορούσαν στα παιδιά, που είχαν αγωνιστεί στο διπλό. Η Μπουλά αντιμετώπισε την Κοντέτοβα και με λιγότερο άγχος πια διεκδίκησε το καλύτερο δυνατό. Στο 1ο σετ δεν απέδωσε με βάση τις πραγματικές της δυνατότητες, αλλά βελτίωσε γρήγορα την απόδοσή της προσφέροντας στους θεατές και ορισμένα εξαιρετικά ράλι. Κάμφθηκε φυσιολογικά με 3-0, πάντως στο 2ο και το 3ο σετ ήταν πιεστική (όπως μετά το 1-0 που το σκορ πήγε στο 8-8) κι έδειξε τις ικανότητές της.

Στο τέλος αναμετρήθηκαν τα δύο αγόρια, που ήταν και στο διπλό, ο Φάκαρος και ο Σκάλντα. Στον πρώτο του ατομικό αγώνα εκτός συνόρων ο Αθηναίος αθλητής έκανε δυνατό ξεκίνημα και προηγήθηκε με 7-4 και 8-6, αλλά ο Τσέχος σημείωσε ανατροπή. Η συνέχεια τού άνηκε, ήταν πολύ σταθερός κι επικράτησε με 3-0 σετ. Έβγαλε μάλιστα και ορισμένα σπουδαία χτυπήματα. Στους πόντους που παίζονταν ο Φάκαρος ήταν αποδοτικός, οι διαφορές όμως, δημιουργήθηκαν κι από κάποια λάθη του.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Τσεχία-Ελλάδα 5-0:

Γιαν Σκάλντα/Χάνκα Κοντέτοβα-Κώστας Φάκαρος/Βασιλική Μπουλά 3-2 (10-12, 11-6, 9-11, 11-9, 15-13)

Τερέζα Κοβαρίκοβα-Στέλλα Μαυροματάκη 3-0 (11-6, 11-5, 11-6)

Γιακούμπ Καμπέλκα-Γιάννης Κιοσελόγλου 3-2 (11-7, 11-5, 8-11, 9-11, 11-1)

Κοντέτοβα-Μπουλά 3-0 (11-3, 11-8, 11-7)

Σκάλντα-Φάκαρος 3-0 (11-9, 11-5, 11-4)

Η Τσεχία εξασφάλισε αργότερα την πρωτιά στο 3ο γκρουπ του σταδίου 1. Ξεπέρασε τις δυσκολίες και απέναντι στη Σουηδία, τη νίκησε με 4-1 και δικαίωσε τν ρόλο του φαβορί με 9 βαθμούς. Να σημειωθεί ότι μαζί με την πρωταθλήτρια Ελλάδας του πολύ κοντινού παρελθόντος Μαρία Χριστοφοράκη, στον πάγκο των Σκανδιναβών βρίσκεται ο Μάλτε Μόρεγκαρντ, αδερφός του δευτεραθλητή κόσμου στο απλό ανδρών και νούμερο 5 πλέον στη διεθνή κατάταξη, Τρουλς.

Η εξέλιξη του αγώνα Τσεχία-Σουηδία 4-1: Σκάλντα/Κοντέτοβα-Βαλίν/Μπένγιεγκορντ 3-1, Κοβαρίκοβα-Άλτονεν 3-1, Καμπέλκα-Ουσόφ  2-3, Κοντέτοβα-Μπένγιεγκορντ 3-1 και Σκάλντα-Βαλίν     3-0.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Η 3η αγωνιστική ήταν καθοριστική για τη 2η θέση και την είσοδο στην Α κατηγορία. Τα παιδιά κάμφθηκαν με 3-2, αλλά δεν υστέρησαν και τόσο η εξέλιξη όσο και η εικόνα του αγώνα έπεισαν τους πάντες ότι έγινε αμφίρροπη αναμέτρηση, που μπορούσε να γύρει σε οποιαδήποτε πλευρά. Και αυτόν τον αγώνα ανέλαβαν ν’ αρχίσουν στο διπλό μικτό ο Φάκαρος και η Μπουλά και αντιμετώπισαν τον αριστερόχειρα Ουσόφ με τη δεξιόχειρα Μπένγιεγκορντ. Συνεργάστηκαν θαυμάσια και αυτή τη φορά και κυρίως είχαν δυνατή ψυχολογία και πέρασαν την τακτική τους. Με σπουδαία απόδοση πήραν τη νίκη με 3-0 σετ μάλιστα έλεγξαν το σκορ σε όλη τη διάρκεια του ματς. Στο 3ο σετ το 9-6 υπέρ τους έγινε 9-8. Το ελληνικό προπονητικό δίδυμο πήρε τάιμ άουτ και ακολούθησαν καλές επιθέσεις που διαμόρφωσαν το τελικό σκορ.

Στην πρώτη αναμέτρηση των κοριτσιών η Μαυροματάκη τέθηκε αντιμέτωπη με την Άλτονεν. Απόλυτα ισορροπημένο το παιχνίδι ανάμεσα σε δύο αθλήτριες, που ακόμα δεν είναι αξιολογημένες στην παγκόσμια κατάταξη. Με πολύ αξιόλογο παιχνίδι και αξιοποιώντας κυρίως τα forehand spin η Χανιώτισσα πρωταθλήτρια προηγήθηκε στα σετ δύο φορές (στο 1ο σετ μάλιστα με ανατροπή από 0-5). Η Σκανδιναβή έπαιρνε λιγότερες επιθέσεις, όμως έβγαλε μεγάλη σταθερότητα με το βασικό της όπλο, τις κόντρες. Ο αγώνας πήγε στο ψυχοφθόρο 5ο σετ και κρίθηκε στις λεπτομέρειες και με οριακή διαφορά.

Ο Κιοσελόγλου (Νο 24 στα seeding των αγοριών) και ο Βαλίν (Νο 17) ήταν οι δύο αθλητές, που δεν είχαν αγωνιστεί στο διπλό μικτό και μπήκαν στο τραπέζι στο τρίτο στη σειρά ματς. Ο πρωταθλητής Ελλάδας παμπαίδων μπήκε αποφασισμένος να κυνηγήσει την έκπληξη απέναντι στον πρώτο Σουηδό και αρχικά απέκτησε προβάδισμα με πολύ καλά χτυπήματα. Με ποιοτικό σερβίς και spin όμως, ο υψηλόσωμος Σκανδιναβός έφερε γρήγορα το παιχνίδι στα μέτρα του και προηγήθηκε 2-0. Στο 3ο σετ ο Κιοσελόγλου ήταν μπροστά 9-5, ο Βαλίν μείωσε σε 9-8 και η ελληνική πλευρά πήρε τάιμ άουτ. Το σετ πήγε στην παράταση κι εκεί γράφτηκε το τελικό 3-0 για να ξαναπάρει η Σουηδία το προβάδισμα.

Στο τέταρτο επί μέρους παιχνίδι η Μπουλά αντιμετώπισε τη μικρή Μπένγιεγκορντ, η οποία φιγουράρει στη 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης Under 11 και είναι το επόμενο αστέρι της γυναικείας επιτραπέζιας αντισφαίρισης της χώρας. Σε συγκλονιστικό αγώνα η διεθνής από τη Χίο βρέθηκε πίσω με 0-2 σετ, αλλά καταθέτοντας ψυχή και κάθε ικμάδα των δυνάμεών της κατάφερε να ισοφαρίσει. Έσωσε δύο ματς μπολ, μάλιστα στο 4ο σετ και είχε δεχτεί με άπιαστο «σόρι» (η μπάλα στην κόχη του τραπεζιού) την ισοφάριση σε 9-9. Στο καθοριστικό 5ο σετ η Σουηδέζα (νούμερο 8 στα φαβορί του απλού στο Μαυροβούνιο) προηγήθηκε 5-2 στην αλλαγή πλευρών. Η Μπουλά μείωσε 5-4 με τη Μαρία Χριστοφοράκη να παίρνει τάιμ άουτ για τη σουηδική πλευρά. Η πρωταθλήτριά μας προηγήθηκε 8-7, αλλά ηττήθηκε με τέσσερις πόντους στη σειρά σε αγώνα με καταπληκτικά ράλι, που κρίθηκε κυριολεκτικά στη μία μπαλιά παραπάνω!

Σε εκείνο το σημείο η Σουηδία έκανε το 3-1 υπέρ της, εξασφάλισε τη νίκη και την πρόκριση στην Α κατηγορία. Ο τελευταίος αγώνας της σειράς βεβαίως, δεν στερείτο ενδιαφέροντος όχι μόνο γιατί μιλάμε για παιδιά και ατομικό κίνητρα στην πρόοδό τους, αλλά κι επειδή η ελληνική πλευρά ήθελε το καλύτερο αποτέλεσμα απέναντι σε μία τοπ χώρα του αθλήματος, που έχει αναδείξει άφθονους παγκόσμιους πρωταθλητές. Ο Φάκαρος αντιμετώπισε τον Ουσόφ σε μία ακόμα αναμέτρηση μεταξύ αβαθμολόγητων αθλητών. Έπιασε εξαιρετικό ρυθμό, όπως και στην αρχή με το διπλό και προηγήθηκε «καθαρά» με 2-0 σετ. Μετά έσωσε σετ μπολ, ώσπου κάμφθηκε στην παράταση, βρέθηκε να χάνει και στην αρχή του 4ου σετ, αλλά γρήγορα ξαναπέρασε το παιχνίδι του με ποιοτικά forehand και backhand spin για το τελικό 3-1.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Σουηδία-Ελλάδα 3-2:   

Μαρκ Ουσόφ/Σίρι Μπένγιεγκορντ-Κώστας Φάκαρος/Βασιλική Μπουλά 0-3 (5-11, 8-11, 8-11)

Γκαμπριέλα Άλτονεν-Στέλλα Μαυροματάκη 3-2 (9-11, 11-7, 5-11, 11-6, 11-9)

Άνταμ Βαλίν-Γιάννης Κιοσελόγλου 3-0 (11-7, 11-6, 12-10)

Μπένγιεγκορντ-Μπουλά 3-2 (11-9, 11-5, 10-12, 10-12, 11-8)

Ουσόφ-Φάκαρος 1-3 (7-11, 5-11, 13-11, 6-11)

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 3ΟΥ ΓΚΡΟΥΠ

ΧΩΡΑ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ      ΒΑΘΜΟΙ

Τσεχία           5-0, 4-1        9

Σουηδία         1-4, 3-2        4

——————————————-

Ελλάδα          0-5, 2-3        2

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ