Απόστολος Νικολαϊδης: Ο «πατριάρχης» του Παναθηναϊκού

Απόστολος Νικολαϊδης: Ο «πατριάρχης» του Παναθηναϊκού

Συμπληρώθηκαν 38 χρόνια από τον θάνατο του Απόστολου Νικολαϊδη και ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωση στη μνήμη του.

Ο Απόστολος Νικολαϊδης ήταν και θα παραμείνει σύμβολο για τον Παναθηναϊκό. Σήμερα συμπληρώθηκαν 38 χρόνια από τη μέρα που έφυγε από τη ζωή ο «πατριάρχης» του συλλόγου και ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός ανέφερε:

«Η ημέρα του «Πατριάρχη» Απόστολου Νικολαϊδη.

Μέρα μνήμης είναι η σημερινή για όλους τους φίλους του Παναθηναϊκού, αφού σαν σήμερα το 1980, έφευγε απ’ τη ζωή μία από τις σημαντικότερες μορφές της 110χρονης ιστορίας του Συλλόγου, ο Απόστολος Νικολαΐδης  και φυσικά η «μάνα του λόχου» δεν τον λησμονεί.

Το ημερολόγιο έγραφε 15 Οκτωβρίου του 1980 όταν ο «πατριάρχης» του Παναθηναϊκού έφευγε απ’ τη ζωή, κάνοντας φτωχότερη την «πράσινη» οικογένεια και αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό.

«Και οι γίγαντες πέφτουν. Και οι Διογένηδες λυγίζουν. Και οι λεβέντες κι όλοι οι μεγάλοι και τρανοί πεθαίνουν… Έφυγε ο μέγιστος του ελληνικού αθλητισμού, Απόστολος Νικολαΐδης.

Η μεγαλύτερη μορφή και φυσιογνωμία αθλητού και αθλητικού παράγοντα δεν υπάρχει πια», έγραφε η «Αθλητική Ηχώ για τον χαμό του ανθρώπου, ο οποίος έδωσε όλη τη ζωή για το «τριφύλλι» ως αθλητής και ως παράγοντας, αφήνοντας τεράστιο έργο.

Τη σωρό του μεγάλου ηγέτη του Παναθηναϊκού στην νεκρώσιμη ακολουθία, είχαν πάρει στους ώμους τους οι αθλητές των «πρασίνων» Οικονομόπουλος, Καμάρας, Αντωνιάδης, Ζαχαρόπουλος (στίβος), Γεωργαντής, Ηλιόπουλος (βόλεϊ), Γκάρος, Καλογερόπουλος (μπάσκετ). Μια εβδομάδα μετά το θάνατο του το ΔΣ του συλλόγου έδωσε το όνομα του στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ο γεννημένος (στις 19/4/1896) στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό το 1914 και έκτοτε τον υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Τεράστιος πολυαθλητής, με σπουδαίες επιδόσεις στο ποδόσφαιρο, τον στίβο, το μπάσκετ και το βόλεϊ.

Στην πορεία, διετέλεσε προπονητής, πρόεδρος της ΕΠΟ, του ΣΕΓΑΣ και του Παναθηναϊκού. Επί των ημερών του το «τριφύλλι» έφθανε τα 20 τμήματα εκ των οποίων τα περισσότερα έκαναν πρωταθλητισμό.

Άλλωστε ο «πατριάρχης» πίστευε ότι ο Σύλλογος μεγαλώνει, όσο αυξάνονται τα τμήματα που διέθετε, αφιερώνοντας στη γιγάντωση του συλλόγου όλη του τη ζωή».

Να σημειωθεί ότι ο Νικολαϊδης μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου φοίτησε στη Ροβέρτειο Σχολή. Στην Ελλάδα ήρθε το 1914 κι αμέσως εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό. Ο Νικολαϊδης έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα ως ποδοσφαιριστής και δεκαθλητής. Τη διετία 1926 με 1927 διετέλεσε πρόεδρος της ΕΠΟ, ενώ ήταν από τους πρωτοπόρους σε αγώνες αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Ήταν δύο χρονιές (1932, 1933) νικητής στην ανάβαση της Πάρνηθας κι από τα ιδρυτικά μέλη του Ράλι Ακρόπολις.

Αναλυτικά, διετέλεσε πρόεδρος, αλλά και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και στο διάστημα 1932-1945 και το διάστημα 1945-1967 πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ). Το 1968 παραπέμφθηκε σε δίκη από τη Δικτατορία για να αποξενωθεί από τις διοικητικές του θέσεις στον ΠΑΟ. Με την πτώση του καθεστώτος το 1974 εκλέχθηκε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Α.Ο. παραμένοντας μέχρι το 1979. Ουσιαστικά, είχε διατελέσει ακόμα αντιπρόεδρος, γενικός γραμματέας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, γενικός αρχηγός και ο ουσιαστικός λήπτης αποφάσεων στο σύλλογο για 40 και πλέον χρόνια. Γι’ αυτό και τον αποκάλεσαν «Πατριάρχη του Παναθηναϊκού».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ