Γιατί ο Ερντογάν «στοχοποιεί» το Καστελλόριζο – Πώς απαντά η Αθήνα στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων

Γιατί ο Ερντογάν «στοχοποιεί» το Καστελλόριζο – Πώς απαντά η Αθήνα στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων

Η έμμονη του τούρκου προέδρου να στοχοποιεί το Καστελλόριζο έχει μπει στο «μικροσκόπιο» της ελληνικής διπλωματίας η οποία το τελευταίο διάστημα ενισχύει το συμμαχικό της τόξο, θέλοντας να δείξει στην Άγκυρα πως η Αθήνα δεν είναι μόνη της

Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα αλλά και διπλωματικές κινήσεις που οχυρώνουν τη χώρα, απαντά η Αθήνα στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων οι οποίες κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα.

Η έμμονη του τούρκου προέδρου να στοχοποιεί το Καστελλόριζο έχει μπει στο «μικροσκόπιο» της ελληνικής διπλωματίας η οποία το τελευταίο διάστημα ενισχύει το συμμαχικό της τόξο, θέλοντας να δείξει στην Άγκυρα πως η Αθήνα δεν είναι μόνη της.

Η προαναγγελία μέσω της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ για παράταση της παράνομης τουρκικής Navtex μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συνεχίσει να «κόβει βόλτες» το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσογείο, αποδεικνύει ότι η Άγκυρα θέλει να κλιμακώσει τις προκλήσεις , να δημιουργήσει τετελεσμένα και να σύρει την Ελλάδα σε έναν διάλογο με τους δικούς της όρους.

Σύμφωνα με όλα όσα διέρρευσαν χθες από την Άγκυρα, στόχος της γειτονικής χώρας είναι να προχωρήσει σε έρευνες μέχρι τα χωρικά ύδατα των νησιών Ρόδου και Καστελλόριζου.

Ο τούρκος πρόεδρος έχει βάλει στο στόχαστρο το Καστελόριζο εκμεταλλευόμενος το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και προωθώντας το δόγμα της «Γαλάζιας πατρίδας».

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, η Ελλάδα έχει στοχοποιηθεί από τον Ερντογάν και είναι η προτεραιότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο.

«Εφόσον το Oruc Reis προχωρά σε σεισμικές έρευνες και δεν κόβει βόλτες και κάνει επίδειξη σημαίας, το να βρεθεί στα 6 μίλια, στην αιγιαλίτιδα ζώνη, καθώς μιλάμε για παραβίαση κυριαρχίας και όχι δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και ασφαλώς η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει», υπογραμμίζει μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Η «κόκκινη γραμμή» για την Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής, κ. Συρίγος τονίζει ότι η παραβίαση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ελληνική πλευρά.

«Ο Ερντογάν αναζητά κάτι να ισοφαρίσει την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Αυτό μπορεί να είναι η απόδοση δικαιωμάτων, να πάει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου να κάνει έρευνες ή εκμετάλλευση η στην περιοχή νοτίως της Ρόδου, της Κάσου, της Καρπάθου και ανατολικά της Κρήτης, δηλαδή στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Τις τελευταίες μέρες σκέφτομαι μήπως λόγω των πιέσεων φτάσει δίπλα στην αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελόριζου, στα 6 μίλια, σταματήσει εκεί πέρα και πει ότι «κάναμε τις έρευνες μας και αφού ολοκληρώσαμε αυτή τη φάση και κανείς δεν μπόρεσε να σταματήσει την μεγάλη και ισχυρή Τουρκία, τώρα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξηγεί ο κ. Συρίγος. 

Παραλήρημα Ερντογάν με πολεμικές ιαχές

Οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν με φόνο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίστηκαν και χθες.

Μιλώντας μετά το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε για τέσσερις ώρες, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα μικρό νησί μερικών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων».

«Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί αυτό» πρόσθεσε, σύμφωνα με το Anadolu.

Παράλληλα, ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Αθήνας με… άρωμα πολέμου. «Για την ανεξαρτησία της Τουρκίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τη διπλωματία και τη στρατιωτική ισχύ» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Όταν έρθει η ώρα ελπίζω να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα. Ας δούμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν

Την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται, η Αθήνα μέσω της διπλωματικής οδού διευρύνει τις συμμαχίες της. Το ραντεβού Μακρόν – Μητσοτάκη την Πέμπτη πριν την Σύνοδο των 7 Μεσογειακών χωρών του Ερυωπαϊκού Νότου MED 7 (Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου) θα επιβεβαιώσει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ανοίξει και μία νέα σελίδα στην αμυντική συνεργασία.

H Αθήνα ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία φέρνοντας για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Σεπτεμβρίου, εάν η γειτονική χώρα δεν αλλάξει… ρότα.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη να να σταθεί η Ευρώπη στο ύψος των περιστάσεων και να απαντήσει με στιβαρότητα αλλά χωρίς δισταγμούς στις τουρκικές προκλήσεις.

Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο που είχε χθες, σημειώσε ότι «η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να το πράξει απολύτως αποτελεσματικά».

«Η επιλογή είναι απλή και εναπόκειται στην Τουρκία μπορεί να επιλέξει: διάλογο χωρίς απειλές και εκβιασμούς ή κυρώσεις».

Όπως επισήμανε άλλωστε, οι ενέργειες της Τουρκίας «δεν στρέφονται μόνο κατά ενός κράτους μέλους της ΕΕ, στρέφονται κατά της ίδιας της Ένωσης, όπως φάνηκε και τον Φεβρουάριο στον Έβρο, όπως φαίνεται στο Αιγαίο, όπως φαίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο». «Παραβιάζουν την ουσία των αρχών της Ένωσης, την ουσία του ευρωπαϊκού κοινού κεκτημένου. Και γι αυτό αυτές οι προκλήσεις που είναι κοινές απαιτούν και απαντήσεις που να είναι κοινές», προσέθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, όμως διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. «Και βεβαίως διάλογος υπό το κράτους εκβιασμού και απειλών δεν νοείται. Διάλογος με την παρουσία τουρκικών ερευνητικών και πολεμικών σκαφών δεν νοείται».

Πώς «διαβάζουν» κυβέρνηση και Αντιπολίτευση τις κινήσεις Ερντογάν

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν για τις απειλές της Άγκυρας και την ελληνική αντίδραση o υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Βλάσης σημείωσε ότι η ένταση από την Τουρκία είναι κλιμακούμενη, και δεν διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον αποκλιμάκωση.

«Η Ελλάδα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της σε διπλωματικό επίπεδο» τόνισε ο κ. Βλάσης σημειώνοντας ότι αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους.

Ενώ αναφέρθηκε στο «τρίπτυχο» που θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη σχετικά με της αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα για τα εξοπλιστικά, τόνισε ότι οι συζητήσεις με τη Γαλλία είναι προχωρημένες. «Από ό,τι φαίνεται υπάρχει συνεχής επικοινωνία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών με τον Εμανουέλ Μακρόν και τη Γαλλία και θεωρούμε ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα». Πάντως υπάρχουν συζητήσεις και με άλλες χώρες.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως βρισκόμαστε στην τέταρτη εβδομάδα συνεχούς παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων λόγω της παρουσίας του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σχολίασε μάλιστα τη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη νωρίτερα στο MEGA ότι ο Ερντογάν αν και έχει εντείνει την ένταση στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, «ικετεύει» για  διάλογο. «Δεν είναι απλός εξωραϊσμός της κατάστασης, αλλά άφεση αμαρτιών για την επιθετικότητα της Άγκυρας» είπε ο κ. Κατρούγκαλος για τη δήλωση Βορίδη.

Ο ίδιος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση διότι «δεν έχει ανακοινώσει τι θεωρεί «κόκκινη γραμμή»»  και τόνισε ότι αντίστοιχη προσπάθεια του Μπαρμπαρός το 2018 είχε παρεμποδιστεί.

«Δεν λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό», είπε εξάλλου, αναφερόμενος στις διαρροές «για θορύβους που εμποδίζουν τις έρευνες».

«Αυτονόητη υποχρέωση κάθε κυβέρνησης είναι η απόκρουση κάθε αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είναι αναμφισβήτητο ότι η διενέργεια ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνιστά παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» συμπλήρωσε.

«Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι κάναμε το 2018, που παρεμποδίσαμε το Μπαρμπαρός και το οποίο αναγκάστηκε να αποχωρήσει». Απαιτείται «πολιτική βούληση» για να γίνει το ίδιο σήμερα είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Απαντώντας ο κ. Βλάσης σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση δύο ανόμοιων περιστατικών – του Μπαρμπαρός και του Ορούτς Ρέις: «To περιστατικό του Μπαρμπαρός ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό ενώ τώρα έχουμε να κάνουμε με μια κλιμακούμενη επιθετικότητα από την Τουρκία που ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ