Υπουργός… μπλα μπλα!

Υπουργός… μπλα μπλα!

Του Βασιλειάδη τα καμώματα, τα βλέπει η μπάλα και γελάει! Το χρονικό των ανούσιων υποσχέσεων που έμειναν στα λόγια και κατέληξαν στην ξεδιάντροπη προεκλογικού χαρακτήρα χρηματοδότηση ανωνύμων εταιρειών, αυξάνοντας την κρατική παρέμβαση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ο Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης μπορεί να χαμογελάει και να φουσκώνει από περηφάνια βλέποντας τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη να πραγματοποιεί με την ιδιαίτερη χάρη που τον χαρακτηρίζει απανωτές κωλοτούμπες, μετατρέποντας το συμπαθές άθλημα της γυμναστικής και των ασκήσεων εδάφους σε… εθνικό σπορ.

Εχει πλάκα να κάνεις αναδρομές στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, ιδιαίτερα όταν απέναντί σου έχεις αυτό το συνονθύλευμα των πολιτικών που απαρτίζουν την κυβέρνηση των Συριζανέλ και ιδιαίτερα τον «μαχητικό» – στα λόγια – υφυπουργό Αθλητισμού.

Θυμάστε πριν από μερικούς μήνες, όταν το πρωτάθλημα της υποτιθέμενης εξυγίανσης που στήριξε με νύχια και με δόντια η κυβέρνηση, έφτασε ένα βήμα προτού τιναχτεί στον αέρα; Θυμάστε τα έκτροπα στο γήπεδο της Τούμπας στα ντέρμπι που θα έκριναν τον τίτλο; Θυμάστε τη μπούκα του προέδρου – τιμωρού με το κουμπούρι στη ζώνη;

Ηταν η εποχή που ο συμπαθής υφυπουργός εμφανίστηκε δυναμικά στο προσκήνιο. Τότε διέκοψε το πρωτάθλημα επ’ αόριστο, αναφέροντας μάλιστα στη σχετική απόφαση ότι «η ως άνω διακοπή κρίθηκε απαραίτητη λόγω της αυξημένης αντιπαλότητας και το εξόχως τεταμένο κλίμα όπως διαμορφώθηκε με την εμφάνιση αξιωματούχου ομάδας και συγκεκριμένα του προέδρου της γηπεδούχου ΠΑΕ ΠΑΟΚ κου Σαββίδη, να οπλοφορεί κατά τη διάρκεια του αγώνα».

Η μάχη με την αλήθεια και την πραγματικότητα

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Βασιλειάδης επιδόθηκε σε ένα σερί δημοσίων εμφανίσεων όπου επαναλάμβανε μονότονα ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνονται ανεκτές και υποσχέθηκε συγκεκριμένες τομές!

Ποιες ήταν αυτές; Ας τις θυμηθούμε μια – μία και ας δούμε τι έγινε τελικά:

* Στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 στις 13 Μαρτίου ξεκαθάρισε: «Πρώτα θα πρέπει να γίνει αλλαγή στον πειθαρχικό κώδικα. Ζητούμε επιπλέον πειθαρχικές προβλέψεις αναφορικά με τις δηλώσεις παραγόντων, για τις βίαιες συμπεριφορές».

Στις 22 Ιουνίου η ΕΠΟ όχι μόνο δεν πέρασε ούτε μία (1) αλλαγή στον πειθαρχικό της κώδικα, αλλά αντιθέτως έγινε προσπάθεια να μειωθούν οι ποινές για συγκεκριμένες συμπεριφορές στα γήπεδα!

* Στο ίδιο δελτίο ειδήσεων ο Βασιλειάδης σημείωσε με στόμφο: «Θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς αδειοδότησης των ομάδων. Σε περίπτωση που μία ομάδα μέσα σε μία χρονιά συμμετέχει δύο φορές σε επεισόδια, τότε θα αποβάλλεται αμέσως από το πρωτάθλημα και θα υποβιβάζεται».

Ούτε αυτές οι αλλαγές έχουν θεσμοθετηθεί από τα αρμόδια όργανα μέχρι τώρα.

* Ο τρίτος όρος που έθεσε για την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος ήταν: «θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στους κανόνες ασφαλείας για το ποιος έχει την ευθύνη. Ακούμε διαρκώς για την αστυνομία, για τον ένα, ή, τον άλλο. Από την πόρτα του γηπέδου και μέσα την αποκλειστική ευθύνη θα την έχουν οι ΠΑΕ».

Και αυτή η αλλαγή έχει πάει στις καλένδες. Συγκεκριμένα στις 8 Ιουλίου σε νέα συνέντευξή του αυτή τη φορά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων υποστήριξε ότι «εδώ και 7 μήνες δουλεύουμε ένα σχέδιο ώστε να φέρουμε ένα καινούριο πλαίσιο, το οποίο θα είναι λειτουργικό και θα έχει περισσότερα αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή, έχουμε πάρει απόφαση να βγει η αστυνομία από τους αγωνιστικούς χώρους και να έχουν οι ΠΑΕ την ευθύνη για τη φύλαξη των γηπέδων».

Και ενώ τα τρία προαπαιτούμενα του Βασιλειάδη για την επανέναρξη των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων έχουν γραφτεί στο… χιόνι, ο δαιμόνιος υφυπουργός επανήλθε δριμύτερος το καλοκαίρι υποσχόμενος «ζεστό» χρήμα της ΕΡΤ για τις τηλεοπτικά «άστεγες» ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες. Βέβαια για να δώσει τα 52 εκατομμύρια ευρώ την ερχόμενη διετία, ζήτησε κάποια συγκεκριμένα πράγματα.

* «Δυο επαγγελματικές κατηγορίες και μιας ημιεπαγγελματικής των 12 ομάδων».
Πήρε μια υπόσχεση για αναδιάρθρωση της Σούπερ Λίγκας σε 14 ομάδες, ενώ η Φούτμπολ Λιγκ προς το παρόν παραμένει ως είχε!

* «Θέσπιση επιβραβεύσεων για τα ορθά αθλητικά και επιχειρηματικά μοντέλα. Πιο συγκεκριμένα επιβράβευση για την αύξηση των θεατών, για την παραμονή στην κατηγορία, για την ανάδειξη Ελλήνων παικτών μικρότερης ηλικίας, για τη συνολική συγκομιδή βαθμών, για τη μη δημιουργία περιστατικών βίας».
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, αυτά τα μπόνους ίσως μπουν στα τηλεοπτικά συμβόλαια των επτά πρώην «άστεγων». Οι υπόλοιποι πορεύονται ως είχαν…

* «Θέσπιση ρητρών για τα αρνητικά φαινόμενα. Με έλεγχο ανά τρίμηνο από ελεγκτική εταιρία της οικονομικής υγείας κάθε ΠΑΕ και με ρήτρα για την επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης. Με υποχρέωση έγκαιρης εξόφλησης των οφειλών προς Δημόσιο, παίκτες και προπονητές και με ρήτρα αντίστοιχη του ποσού των χρεών. Με ρήτρες για επεισόδια, για δυσφήμιση του αθλήματος και για τη χειραγώγηση αγώνων».
Οπως και στο προηγούμενο… προαπαιτούμενο, έτσι και αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μόνο αν υπάρχουν συγκεκριμένες ρήτρες στα τηλεοπτικά συμβόλαια των πρώην «άστεγων». Για τους υπόλοιπους ισχύει ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ, ο οποίος όπως προαναφέραμε παρέμεινε ως είχε.

Από τον περασμένο Μάρτιο πέρασαν όλοι κι όλοι πέντε μήνες. Πέντε μήνες γεμάτοι υποσχέσεις, μπόλικο μπλα-μπλα άνευ ουσίας και αρκετοί λεονταρισμοί χωρίς αποτέλεσμα.

Οπως αποδεικνύεται από την πραγματικότητα, έξι πραγματάκια ζήτησε ο υφυπουργός Αθλητισμού και ΟΥΤΕ ΕΝΑ δεν έχει εφαρμοστεί ως τώρα. Αντιθέτως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα με τους ίδιους κανόνες, τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες προκλήσεις όπως και πριν.

Το μόνο που άλλαξε είναι τα 52 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα «μετακομίσουν» από τη τσέπη του Ελληνα φορολογούμενου σε αυτές των επιχειρηματιών της μπάλας, είτε αυτοί λέγονται πρώην «άστεγοι», είτε επαγγελματικές ομάδες της Β Εθνικής μπας και μαζευτούν μερικά ψηφαλάκια ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ