Να γιατί ΔΕΝ ήταν πέναλτι του Γκιγιέρμε (vid)

Να γιατί ΔΕΝ ήταν πέναλτι του Γκιγιέρμε (vid)

Η άμεση απόφαση του Ισπανού διαιτητή, η ξεκάθαρη θέση του VAR, η #UEFAMAFIA και η νέα «θεωρία των πλαϊνών» που ετοιμάζεται για το ελληνικό πρωτάθλημα...

Η μέθοδος είναι γνωστή. Η #UEFAMAFIA κυνηγάει τον ΠΑΟΚ. Το λένε διάφοροι σοβαροί άνθρωποι. Ο Μάλαμας ο Τεβεκέλης, ο Μάκης ο Γκαγκάτσης, ο Δημήτρης ο Σαραϊδάρης. Γενικώς το λένε άνθρωποι που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την αποτυχία της ομάδας τους. Δεν είναι κακό. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, άλλωστε. Αυτά είναι γνωστά.

Και αυτό ισχύει και για τους διάφορους καθοδηγούμενους κομπλεξικούς των ΜΜΕ, που έχουν ήδη ξεκινήσει να «μαγειρεύουν» πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια αγωνιστική περίοδος με σημαντικές αλλαγές και με το VAR να εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Οι ίδιοι λοιπόν, αποφάσισαν να μας πείσουν ότι το χέρι στη φάση του Γκιγιέρμε, στο 11ο λεπτό, ήταν πέναλτι. Ή τέλος πάντων, ότι ήταν ίδιας… αξίας με την περίπτωση του 2ου πέναλτι που κέρδισε ο Αγιαξ στο Αμστερνταμ, σε χέρι του Μπίσεσβαρ. Μια φάση, που ειρήσθω εν παρόδω, ο Ολλανδός μέσος δεν διαμαρτυρήθηκε καθόλου, ούτε κάποιος από τους υπόλοιπους παίκτες του Δικεφάλου. Την αποδέχθηκαν και τη θυμήθηκαν ξανά στο τέλος της αναμέτρησης…

Πάμε, όμως, στη φάση του Γκιγιέρμε, για να καταλάβουμε γιατί δεν υπάρχει καμία περίπτωση πέναλτι και γιατί, τόσο ο Ισπανός διαιτητής Ντελ Θέρο Γκράντε όσο και οι υπεύθυνοι του VAR, σχεδόν αμέσως συνέχισαν το παιχνίδι.

Ολοι έμειναν με την εντύπωση ότι την μπάλα την κλοτσάει στο χέρι του Γκιγιέρμε ο Βάντερσον. Κι όμως, το ριπλέι από την κάμερα της τελικής γραμμής, πίσω από τους δύο παίκτες, είναι διαφωτιστικό. Ο ίδιος ο Γκιγιέρμε κλοτσάει την μπάλα για να την διώξει και αυτή χτυπάει στο χέρι του. Η επιτομή του ακούσιου, άρα ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΝΑΛΤΙ.

Για να πάμε και με το γράμμα των νέων κανονισμών, ωστόσο, τι ισχύει. Και γιατί δεν υπάρχει καμία περίπτωση πέναλτι.

ΠΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

  1. Η «ηθελημένη κίνηση του χεριού προς την μπάλα» συνιστά παράβαση.
  2. Παράβαση επίσης έχουμε όταν «το χέρι κάνει το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο».
  3. Είναι παράβαση «όταν το χέρι σηκώνεται πάνω από το ύψος του ώμου», ακόμα και σε τάκλιν. Με την υποσημείωση πως δεν υπάρχει παράβαση εάν η μπάλα βρει στο χέρι από προσπάθεια του ίδιου του παίκτη, άτσαλο διώξιμο, κτλ. (σ.σ. Ο,τι ακριβώς έγινε με τον Γκιγιέρμε).
  4. Καταργείται η δικαιολογία της απόστασης. Το «χέρι που κάνει το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο» και το «χέρι πάνω από τον ώμο» θεωρούνται παράβαση, ακόμη κι όταν η μπάλα έρχεται απευθείας από αντίπαλο (σ.σ. η εξήγηση γιατί δόθηκε πέναλτι στον Μπίσεσβαρ).

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

  1. Όταν η μπάλα χτυπάει στο χέρι από προσπάθεια του ίδιου του αμυντικού (σ.σ. Ο,τι ακριβώς έγινε με τον Γκιγιέρμε).
  2. Όταν η μπάλα έρχεται από αντίπαλο που είναι πολύ κοντά (εκτός κι αν το χέρι είναι στις «αφύσικες» θέσεις που εξηγήσαμε πριν).
  3. Όταν το χέρι είναι κοντά στο σώμα και δεν το κάνει «αφύσικα μεγαλύτερο».
  4. Όταν ένας παίκτης πέφτει και το χέρι του είναι ανάμεσα στο έδαφος και το σώμα για να το στηρίξει, αλλά δεν εκτείνεται κάθετα ή οριζόντια μακριά από το σώμα.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ: Το πρωτάθλημα ξεκινάει και ήδη η υπόθεση του VAR έχει ξεκινήσει με… μυρίζει περίεργα. Και κυρίως, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η συνεννόηση, πότε θα χρησιμοποιείται, πώς θα πιστοποιούν οι ομάδες τι έγινε. Μάλιστα, σύμφωνα με τη νέα «θεωρία των πλαϊνών», είναι πολύ πιθανό να κόβονται επιθέσεις ως οφσάιντ, ακόμη κι αν δεν είναι. Και εάν γίνεται λάθος, να θεωρείται… ανθρώπινο. Βλέπετε, όταν θα έχει τελειώσει η φάση, ότι και να δείξει το VAR, δεν αλλάζει…

Θα επανέλθουμε επί του θέματος VAR…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ