Ελβετία, η ομάδα που κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει

Ελβετία, η ομάδα που κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει

Ομάδα με ταλέντο και φιλοδοξίες. Ελβετία και Μουντιάλ βαδίζουν πάντα μαζί.

Πιστή σε κάθε μεγάλο ποδοσφαιρικό… ραντεβού. Πάντα εκεί, στην πρώτη γραμμή. Από τις σταθερές και υπολογίσιμες ομάδες, η Ελβετία θα βρίσκεται και στα γήπεδα της αραβικής χώρας. Έχοντας εδραιώσει την παρουσία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο τα τελευταία χρόνια, η έκδοση του Κατάρ, σηματοδοτεί την πέμπτη συνεχόμενη (2006, 2010, 2014, 2018) συμμετοχή για την αρμάδα του Μουράτ Γιακίν.

Μάλιστα, πολλοί ξεχνούν τι χρειάστηκε να καταφέρει η Ελβετία για να ετοιμάσει βαλίτσες για το Κατάρ. Την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία άφησε εκτός συνέχειας, κλέβοντας στην τελευταία αγωνιστική την πρωτιά του ομίλου και το εισιτήριο της πρόκρισης.

Διαβάστε επίσης: Άλμπα Βερολίνου: Οι Γερμανοί… ξανάρχονται και απειλούν τον Ολυμπιακό

Στα τρία από τα τελευταία τέσσερα Μουντιάλ, οι Ελβετοί έχουν προχωρήσει μέχρι και τους «16» (στη Ρωσία αποκλείστηκαν από τη Σουηδία). Μάλιστα, στα γήπεδα της Γερμανίας είχε γραφτεί ιστορία. Η Ελβετία είχε ηττηθεί στα πέναλτι από την Ουκρανία, παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, δίχως να δεχθεί γκολ στις τέσσερις αναμετρήσεις! Ενα… Μουντιαλικό ρεκόρ που παραμένει μέχρι και σήμερα.

Στις πλάτες του Τσάκα

Βραζιλία, Σερβία και Καμερούν θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ομάδα του Μουράτ Γιακίν. Ανοιχτός και δύσκολος όμιλος, με την Ελβετία να βασίζεται σε ένα πολυεργαλείο της Άρσεναλ. Στον Γκράνιτ Τσάκα.

Είναι το Α και το Ω της La Nati. Η Ελβετία είναι… χτισμένη γύρω από τον 30χρονο μέσο. Με 106 συμμετοχές και 12 γκολ, ο αρχηγός είναι έτοιμος για νέες περιπέτειες με το εθνόσημο στα γήπεδα του Κατάρ.

Ο Μουράτ Γιακίν ποντάρει πολλά στην επιδραστικότητα και τις εμπνεύσεις του άσου των «κανονιέρηδων». Ξέρει για τι είναι ικανός και τι μπορεί να φέρει στο παιχνίδι της ομάδας του. Non-stop την εφετινή σεζόν ο Τσάκα, «ευθύνεται» και αυτός με τον τρόπο του για την εντυπωσιακή πορεία της Άρσεναλ στην Premier League. Μετράει 3 γκολ και 3 ασίστ σε 14 ματς στο Νησί και αποτελεί πολύτιμο γρανάζι για τον Μικέλ Αρτέτα.

Ο Τσάκα έχει την ικανότητα να «βλέπει» όλο το γήπεδο, να ξεκινάει επιθέσεις και να διαπερνά τις αντίπαλες άμυνες με έξυπνες πάσες. Δείχνει να ανταποκρίνεται στον ρόλο του ηγέτη και είναι το… κλειδί για μια καλή παρουσία της Ελβετίας στο Μουντιάλ του Κατάρ. «Το γεγονός ότι τώρα είμαι αρχηγός της ομάδας για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Με κάνει εξαιρετικά περήφανο και χαρούμενο. Ανυπομονώ πραγματικά», είχε δηλώσει ο 30χρονος μέσος.

Σακίρι, Εμπολό και Όκαφορ είναι άλλα τρία… βαρόμετρα για την La Nati, με τον Ομοσπονδιακό τεχνικό να «πονοκεφαλιάζει» με την απουσία του άσου της ΑΕΚ, Στίβεν Τσούμπερ.

Μεγάλη η πρόκληση για Γιακίν

Ο Βλαντιμίρ Πέτκοβιτς είχε ανεβάσει ψηλά τον πήχη. Πολλά χρόνια στον πάγκο της Ελβετίας, με το… τέλος, να έρχεται τελικά το 2021. Ο έμπειρος κόουτς άφησε κενή τη θέση, με τα «κλειδιά» να δίνονται στον Μουράτ Γιακίν. Ο 48χρονος προσπαθεί να «διαλύσει» όποια αμφιβολία ακολούθησε της πρόσληψής του, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα να μην τον δικαιώνουν απόλυτα.

Επτά νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και πέντε ήττες σε 16 ματς υπό τις οδηγίες του Γιακίν μετράει η La Nati. Στα θετικά της υπόθεσης η πρόκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ, ενώ στα αρνητικά λογίζεται η κάτι παραπάνω από προβληματική παρουσία στους ομίλους του Nations League (3η θέση πίσω από Ισπανία και Πορτογαλία).

Πολλές οι ομάδες που έχει καθοδηγήσει ο 48χρονος. Το προπονητικό ταξίδι ξεκίνησε από την Τουν και συνεχίστηκε στις Λουκέρνη, Βασιλεία, Σπάρτακ Μόσχας, Σαφχάουζεν, Γκρασχόπερς και Σιόν.

Απολαμβάνει της στήριξης και της εμπιστοσύνης των παικτών του ο Γιακίν, με τον Γιαν Σόμερ να υπογραμμίζει πως: «Δίνει μεγάλη έμφαση στις συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο και στο καλό ομαδικό πνεύμα».

Ειναι ομάδα που την έχει στο… αίμα της την «ζημιά». Μια ομάδα που χαρακτηρίζεται από δύναμη, ταλέντο, ταχύτητα και πάθος. Μένει να φανεί μέχρι που μπορεί να φτάσει η καλοκουρδισμένη μηχανή του Μουράτ Γιακίν.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ