Ο Ολυμπιακός και η δεύτερη… οικονομία του Ισπανικού Νότου (vid+pic)

Ο Ολυμπιακός και η δεύτερη… οικονομία του Ισπανικού Νότου (vid+pic)

Ο πρωταθλητής μετακομίζει στην «Κόστα Ντελ Σολ» και το παράδειγμα του φέρνει στην επιφάνεια μια ιδιαίτερη «χειμερινή» ιστορία ποδοσφαίρου.

Για την Ισπανία αναχωρεί το πρωί της Δευτέρας ο Ολυμπιακός και το ταξίδι αυτό προκαταβολικά έχει κάτι… ιστορικό: Η πρώτη «χειμερινή προετοιμασία» του ερυθρόλευκου κλαμπ στην υποχρέωση της εναρμόνισης με την «ειδική συνθήκη» που επέβαλλε τo «χειμερινό Μουντιάλ» του Κατάρ.

Και ενώ αναμενόμενα όλα τα φώτα πέφτουν στον Μίτσελ και την προσπάθεια του για την «ολική επαναφορά» των Ερυθρόλευκων κατά το δεύτερο μισό της σεζόν; Καμιά φορά δεν είναι όλα ποδόσφαιρο και ιστορία. Είναι και… μαθηματικά. Ειδικά μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση; Το ταξίδι του πρωταθλητή προσφέρει ένα ολοκληρωμένο «μάθημα» οικονομίας στις χώρες του Νότου, απευθείας από το μήκος της ακτογραμμής της Μάλαγα.

Διαβάστε επίσης: Αν μη τι άλλο συνεπής o Μίτσελ – Δεν τελείωσαν οι «εκκαθαρίσεις» στον Ολυμπιακό

Εστεπόνα λέγεται η πόλη όπου ο Ολυμπιακός θα στρατοπεδεύσει για το δεκαήμερο 28/11-7/12. Ακριβώς στην καρδιά της «Κόστα Ντελ Σολ», που είναι ότι ακριβώς υπόσχεται το όνομα της: Η «Ακτή του Ήλιου». Ένας σούπερ καλοκαιρινός προορισμός που βρήκε τρόπο να δώσει ώθηση και στην χειμερινή του οικονομία επενδύοντας στο ποδόσφαιρο.

Μια σειρά από κορυφαία αθλητικά κέντρα κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια στα παράλια της Ανδαλουσίας, με σκοπό να αποτελέσουν τον ιδανικό τόπο «χειμερινής προετοιμασίας» για ομάδες του Βορρά που κάθε χρόνο τέτοια εποχή ψάχνουν τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες. Το «ανάποδο» δηλαδή από ότι κάνουν στην Αυστρία και την Γερμανία που μετατρέπουν κάθε καλοκαίρι τα «χειμερινά τους θέρετρα» σε τόπους προετοιμασίας των ομάδων.

Έσοδα 6,5 εκατ ευρώ

Η Μαρμπέγια, η Εστεπόνα (αναδείχθηκε city of sports για την Ισπανία το 2013) και άλλες μικρές πόλεις στην «Κόστα Ντελ Σολ» έχουν πλέον εγκαταστάσεις που εμπιστεύονται κορυφαία ποδοσφαιρικά κλαμπ. Ομάδες όπως η Ίντερ, η Ντόρτμουντ, η Φέγενορντ, η Βέρντερ Βρέμης, η Άλκμααρ, η Μάιντς, η Γκρόνινγκεν, η Καρσλρούη, η Σεντ Γκάλεν είναι «θαμώνες» κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Σύμφωνα με τους αριθμούς: Μόνο από τον Νοέμβρη του 2016 ως τον Απρίλιο του 2017 επισκέφτηκαν την ακτογραμμή της Μάλαγα 112 ποδοσφαιρικά κλαμπ από 29 διαφορετικές χώρες. Υπολογίστηκε ότι συνολικά ταξίδεψαν εκεί σε αυτό το διάστημα 4.862 ποδοσφαιριστές, προπονητές και μέλη ποδοσφαιρικών ομάδων προκαλώντας έσοδα της τάξης των 6.5 εκατ ευρώ.

Το «κλειδί»

Τι χρειάζεται για να μπορέσει κάποιος να πετύχει ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο πέρα από τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες; Όραμα, επένδυση και τεχνογνωσία. Και στην Ελλάδα έχει ήλιο και τον χειμώνα, για παράδειγμα στην όμορφη Κρήτη, και εκεί υπάρχει «προίκα» από το καλοκαίρι ενός ολόκληρου «στόλου» από ξενοδοχειακές μονάδες πολλών αστέρων. Οι ομάδες όμως στο διάστημα της προετοιμασίας τους θέλουν και «αντιπάλους» του αναλόγου επιπέδου για να δώσουν φιλικά «παιχνίδια» (ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Χάντερσφιλντ την 1/12 και την Σταντάρ Λιέγης στις 4/12). Όσα πιο πολλά «αθλητικά κέντρα» διαθέσιμα σε κοντινή απόσταση λοιπόν, τόσο και περισσότερες οι ομάδες που μπορεί να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα και να προκαλέσουν μια τέτοια κατάσταση.

Η περίπτωση της Αττάλειας

Ένα αντίστοιχο εγχείρημα εξελίσσεται εδώ χρόνια και στην Τουρκία, στην Αττάλεια. Ήταν μάλιστα κλασικός προορισμός για ομάδες της Ρωσίας και της Ουκρανίας τους χειμώνες: Οικονομία με 220 ξενοδοχεία και συνολικά 50.000 υπαλλήλους στη γειτονική χώρα. Μια «πολιτική κρίση» όμως ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία το 2015 προκάλεσε αλλαγή δεδομένων (και την οδηγία του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκειμένου να μην ταξιδεύουν εκεί τον Γενάρη οι ομάδες της χώρας). Από τότε άλλαξαν ουσιαστικά και οι «δείκτες επισκεψιμότητας».

Το πρόγραμμα του Ολυμπιακού

Πίσω όμως στον Ολυμπιακό. Οι Ερυθρόλευκοι θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις Έλμπα της Εστεπόνα (40 χλμ από το αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ και 84 χλμ από εκείνο της Μάλαγα). Εκεί υπάρχει ένα γήπεδο προδιαγραφών FIFA. Ένα δεύτερο, «βοηθητικό» γήπεδο. Εξοπλισμένο γυμναστήριο ακριβώς δίπλα στον αγωνιστικό χώρο, αποδυτήρια, σάουνες και ότι χρειάζεται μια ομάδα αυτού του επιπέδου για να υλοποιήσει το πρόγραμμα της. Το συγκεκριμένο αθλητικό κέντρο είναι το «χειμερινό θέρετρο» της Βασιλείας και της Μάιντζ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ