Αυτά πέτυχε ο Δώνης

Αυτά πέτυχε ο Δώνης

Το σημαντικό σε μία δουλειά είναι ν’ απολαμβάνεις αυτό που κάνεις. Αυτό το μετέδωσε από την πρώτη στιγμή ο τεχνικός του Παναθηναϊκού και φαίνεται έως τώρα στα αποτελέσματα.

Σε ένα περιβάλλον που κυριαρχεί η μιζέρια δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα. Όσο κι αν προσπαθήσεις στο τέλος κάτι θα χαλάσει. Στον Παναθηναϊκό μέχρι τον περασμένο Μάιο επικρατούσε ένα χάος. Αποχή από την προπόνηση κι ενώ είχαν προηγηθεί πολλές αποχωρήσεις σημαντικών παικτών, γκρίνια στην εξέδρα, αφαιρέσεις βαθμών ήταν τα κυριότερα. Ο Ουζουνίδης ουσιαστικά οδηγήθηκε στην έξοδο και η διοίκηση έφερε τον Νταμπίζα και τον Δώνη.

Πρώτο τους μέλημα να εξασφαλίσουν ιδανικές συνθήκες στο οικονομικό και ν’ αποβάλλουν την τοξικότητα από τα αποδυτήρια. Το πέτυχαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά με βοήθεια που δεν είχε πέρσι ο πρώην τεχνικός της ομάδας. Ο Δώνης και ο Νταμπίζας ήθελαν και θέλουν συνέπεια στο οικονομικό. Με την έλευση του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, λογικά ξεχνούν τα οικονομικά προβλήματα σε ό,τι αφορά την πληρωμή των παικτών και των υπαλλήλων της ομάδας. Από τη στιγμή που ο Δώνης έχει μεταδώσει στους παίκτες του ότι δεν πρέπει ν’ ασχολούνται με τίποτα άλλο πλην της μπάλας εντός αγωνιστικού χώρου, τα υπόλοιπα ήταν και είναι θέμα δουλειάς, επιμονής, θέλησης.

Ας δούμε τι έχει πετύχει μέχρι στιγμής ο Δώνης κόντρα σε όλες τις προβλέψεις. Το επισήμανε κι ο Νταμπίζας στην παρουσίαση του Μακέντα. Ότι κανείς δεν περίμενε πως η ομάδα θα κάνει δύο νίκες σε συνδυασμό μάλιστα με καλό ποδόσφαιρο. Όσα έχει κάνει το «τριφύλλι» με τον 49χρονο τεχνικό στον πάγκο, ισοδυναμούν τώρα με ένα μικρό θαύμα, αλλά όλοι γνωρίζουν πως η διάρκεια μετράει.

Τέλος στο άλλοθι

«Οι δύο πρώτες αγωνιστικές δεν αποτελούν δείγμα γραφής. Αλλά να ξέρει ο κόσμος ότι λειτουργούμε σαν Παναθηναϊκός». Αυτή ήταν η δήλωση του Γιώργου Δώνη μετά το ματς με τη Λαμία. Ορισμένοι μπορεί να θεωρούν ότι η ομάδα έχει μικρύνει, όμως, για τον έμπειρο τεχνικό αυτό απέχει σε τρομερό βαθμό από την πραγματικότητα. Όλοι, παίκτες, τεχνικό τιμ, ιατρική ομάδα, φροντιστές, απλοί υπάλληλοι στο Κορωπί και στελέχη λειτουργούν σαν μία γροθιά.

Σε ό,τι αφορά τα αποδυτήρια, ο Δώνης έχει καταφέρει να περάσει στους παίκτες του ότι δεν βοηθάει το να υπάρχουν άλλοθι σε περίπτωση αποτυχίας. Κατάφερε να τους μεταδώσει ότι πρέπει να απολαμβάνουν αυτό που κάνουν και να μην σκέφτονται τίποτα άλλο. Αρκεί φυσικά να μην υπάρξουν ξαφνικά πάλι καθυστερήσεις στις πληρωμές. Αλλά αυτό πια μοιάζει να ανήκει στο παρελθόν. Το πρώτο, λοιπόν, ήταν η νοοτροπία.

Τόλμη με σύστημα

«Οι πιο πολλές ομάδες στην Ελλάδα παίζουν 4-2-3-1. Εμείς επιλέγουμε το 3-4-3 για να είμαστε και πιο ασφαλείς πίσω, για να μπορούμε να παίξουμε κι από τα άκρα κι από τον άξονα. Κυρίως για να βγάζουμε 4 και 5 παίκτες μεταξύ των γραμμών του αντιπάλου». Μία σύντομη ποδοσφαιρική ανάλυση του Δώνη στο φιλικό του περιβάλλον. Τόλμησε ν’ αλλάξει το σύστημα και σταδιακά οι παίκτες του δείχνουν να ανταποκρίνονται. Ακόμα αρκετοί δεν έχουν προσαρμοστεί πλήρως, ωστόσο, με δουλειά όλα γίνονται. Στο ματς με τη Λαμία κι όταν δεν είχε το ματς την τροπή που θα ήθελαν όλοι δεν δίστασε να αλλάξει το σύστημα σε 4-4-2 αρχικά και 4-2-3-1 στο τέλος. Απόδειξη ότι δεν είναι δογματικός.

Παίζει μπάλα…

Στο ματς με την Ξάνθη ο Παναθηναϊκός είχε ειδικά στο πρώτο ημίχρονο κατοχή υπέρ του 60%-40%. Ο Δώνης κατάφερε να περάσει στην ομάδα του ότι αυτή είναι το αφεντικό και πρέπει να επιβάλει τον ρυθμό. Με τη Λαμία και παρά το γεγονός ότι μεσοεπιθετικά οι πέντε από τους έξι παίκτες ήταν 22 ετών και κάτω και με το άγχος να αυξάνεται μετά το 1-1, έκλεισε με κατοχή 61%-39%.

Αποδυτήρια, συνοχή

Ο τρόπος που πανηγυρίζουν οι «πράσινοι» δείχνει ότι υπάρχει ένα τρομερό δέσιμο στα αποδυτήρια. Κι αυτό βγαίνει και στο γήπεδο. Όλοι προς το παρόν λειτουργούν σαν μία ομάδα. Το έχει πει πολλές φορές ο Δώνης και φαίνεται ότι δεν υπερβάλλει. Ο Δώνης, παράλληλα, με τη δουλειά του έχει δημιουργήσει ένα σύνολο με συνοχή εντός των τεσσάρων γραμμών. Κάθε παίκτης έχει αντιληφθεί τον ρόλο του. Με τη Λαμία το «τριφύλλι» είχε διαφορετικό αμυντικό χαφ δίπλα στον Κουρμπέλη κι αριστερό στόπερ τον νεαρό Μαυρομάτη. Δύο αλλαγές με νέα παιδιά σε σχέση με την Ξάνθη, που δεν επηρέασαν το σύνολο.

Μηδένισε…

Το -6 ήταν ο μεγαλύτερος βραχνάς για τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα κατάφερε, όμως, να μηδενίσει το κοντέρ στις δύο πρώτες αγωνιστικές. Σημαντικό για να ξεφύγουν από την πίεση οι παίκτες.

Ευστοχία

Το «τριφύλλι» πέρσι κι ενώ είχε μέχρι τον Γενάρη ένα άκρως ποιοτικό ρόστερ, αλλά σαφώς περισσότερα προβλήματα και γκρίνια στο εσωτερικό της ομάδας, σημείωσε 30 γκολ σε 30 αγωνιστικές (1 μέσο όρο ανά παιχνίδι). Τώρα στα δύο πρώτα ματς έχει τέσσερα τέρματα. (2 μ.ο.). Πριν μπει στην εξίσωση ο Μακέντα. Έχει επίσης τρεις διαφορετικούς σκόρερ κι αποτελεσματικότητα. Ο Παναθηναϊκός μετράει 17 τελικές. Δηλαδή έχει ένα γκολ ανά 4,3 τελικές. Πέρσι είχε 30 γκολ σε 301 τελικές. Ένα γκολ ανά 10 προσπάθειες.

Σταθερός αμυντικά

Σε όλα τα καλοκαιρινά φιλικά, πλην του Λεβαδειακού, ο Παναθηναϊκός δέχθηκε γκολ. Συνολικά εννέα τέρματα από Αλκμάαρ, Αντβέρπ, Ντεν Χάαγκ, Ομόνοια, ΑΕΛ. Σε δύο ματς πρωταθλήματος, όμως, ο Δώνης είδε την εστία του Παναθηναϊκού να παραβιάζεται μόνο μία φορά με τη Λαμία από στημένη φάση και κυρίως να μην δέχεται φάσεις. Ειδικά στην Ξάνθη ο Διούδης ήταν θεατής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ