CAS : Ο πόλεμος εντυπώσεων γίνεται με… άσφαιρα

CAS : Ο πόλεμος εντυπώσεων γίνεται με… άσφαιρα

Όσα συνέβησαν στη Λοζάνη. Όσα ασκόπως χρησιμοποιούνται «επικοινωνιακά» πριν την απόφαση του CAS.

Σχεδόν δέκα ώρες. Τόσο διήρκησε χθες στη Λοζάνη η συνεκδίκαση των προσφυγών του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ σε βάρος της ΕΠΟ. Μια διαδικασία που προφανώς θα μείνει αξέχαστη στους παρευρισκόμενους, αλλά και στους «τρεις διαιτητές» του CAS που είχαν από πρώτο χέρι την ευκαιρία να διαπιστώσουν τις σοβαρές παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Διότι πέρα από την υπόθεση πολυιδιοκτησίας -που προφανώς είναι ένα σκάνδαλο από μόνη της- αυτή η ιστορία που ξετυλίχθηκε στην Ελβετία μοιάζει με «στριπτίζ» για το παιχνίδι και τον τρόπο διεξαγωγής του, εδώ στα μέρη μας.

Σκεφτείτε μόνο τις παραμέτρους της ντροπής.

1) Την προσπάθεια της ΕΠΟ πέρσι τέτοια εποχή να «νομιμοποιήσει» την πολυιδιοκτησία στην Ελλάδα κόντρα σε κάθε κανονισμό ποδοσφαίρου σε ολόκληρο τον κόσμο. Και τελικά –όταν τους έπιασαν στα πράσα- την παραγραφή της από τον πειθαρχικό κώδικα.

2) Την προσπάθεια του ΠΑΟΚ από τη πρώτη στιγμή να πείσει, ότι είναι θύμα μιας σκευωρίας δείχνοντας με το δάχτυλο τον Υφυπουργό Αθλητισμού. Και βέβαια τις απειλές πως η Ελλάδα θα χωριστεί στα δύο αν εφαρμοστεί ο νόμος.

3) Την ακατανόητη παρέμβαση της Κυβέρνησης, που με τροπολογία, άλλαξε φωτογραφικά τον αθλητικό νόμο προκειμένου με το «έτσι θέλω» να σώσει από τον υποβιβασμό τους δύο παραβάτες.

4) Και πάνω από όλα: Τη συνέχεια ενός ακόμη πρωταθλήματος με τις δύο καταδικασμένες ομάδες να συμμετέχουν σε αυτό. Όποια σχέση είχε ο ΠΑΟΚ με τη Ξάνθη το καλοκαίρι του ΄18, έχει και το καλοκαίρι του ΄20. Και το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και περιμένει από το CAS, το μάννα εξ ουρανού.

Και ενώ ο Γιάννης Καλπαζίδης, ο περίφημος ανιψιός, ο εκατομμυριούχος σερβιτόρος κάπου τώρα βρίσκεται και χαμογελά με νόημα; Στα μέρη μας ξεκίνησε το… τρίτο ημίχρονο. Οι διαρροές και το επικοινωνιακό παιχνίδι γύρω από τη χθεσινή διαδικασία. Είδα για παράδειγμα κάπου σε «τίτλο» να πανηγυρίζεται ως… νίκη πως απορρίφθηκε το αίτημα του Ολυμπιακού από το CAS για κατάθεση νέου υπομνήματος. Ποια είναι η αλήθεια; Πως μετά το σχεδόν δεκάωρο οι τρεις διαιτητές έμοιαζαν μάλλον πελαγωμένοι και οι Ερυθρόλευκοι τους πρότειναν να τους προσκομίσουν ένα επιπλέον υπόμνημα με όσα είχαν ειπωθεί στην ακρόαση για να τους διευκολύνουν. Σε αυτό το πράγμα είπε «όχι» το CAS. Αν κάποιος μπορεί να το νιώσει… νίκη; Τότε μάλλον έχει κατεβάσει τον πήχη χαμηλά.

Ο ΠΑΟΚ με την προσφυγή του στο CAS ζητά από το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο να κρίνει αναρμόδια την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ που τον καταδίκασε (-7β.). Πατά στο… περσινό τρικ της ΕΠΟ που ενώ ήταν εκεί δεν εξήγησε σε κανέναν για ποιο λόγο διέγραψε από τον πειθαρχικό της κώδικα το άρθρο περί πολυιδιοκτησίας.

Ο Ολυμπιακός με τη προσφυγή του στο CAS λέει πως σωστά ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη δικάστηκαν –και προφανώς καταδικάστηκαν- από την Επιτροπή Εφέσεων καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν δηλαδή κάποιος σαν τον Γραμμένο σβήνει ένα άρθρο από τον πειθαρχικό κώδικα, υπάρχει η πρόβλεψη του αθλητικού νόμου. Λέει όμως ότι η ποινή που θα έπρεπε να ακούσουν οι δύο ομάδες, ήταν εκείνη που ίσχυε όταν επιβεβαιώθηκε η παράβαση και όχι εκείνη που με αναδρομική ισχύ μπήκε σε εφαρμογή από την Κυβέρνηση. Με δύο λόγια λέει πως οι δύο ομάδες έπρεπε να υποβιβαστούν, όπως ρητά προέβλεπε ο νόμος όταν διαπιστώθηκε η παράβαση.

Ο ΠΑΟΚ εμμέσως ζητά και τον υποβιβασμό της Ξάνθης. Διότι βασικό του αίτημα προς το CAS είναι αν επιβεβαιωθεί και από το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο η «πολυιδιοκτησία», να προκύψει η προβλεπόμενη από την UEFA ποινή. Και σε αυτή την περίπτωση η UEFA λέει πως η ομάδα που «κυριαρχείται» σε μια σχέση πολυιδιοκτησίας υποβιβάζεται στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Το σχετικό αίτημα κατέθεσε και ο Ελβετός δικηγόρος του Δικεφάλου (Ιμπαρόλα) και ο Αχιλλέας Μαυρομάτης που βρίσκεται στο ελληνικό τιμ των νομικών. Το αναφέρει όμως και το υπόμνημα που έχει καταθέσει ο ΠΑΟΚ. Άρα μιας και αυτό χρησιμοποιήθηκε σήμερα «επικοινωνιακά»; Μόνο fake news δεν είναι. Η Ξάνθη έχει έναν μπελά παραπάνω από τον τρόπο που χειρίστηκε την κατάσταση ο Δικέφαλος.

Και όσο για την ΕΠΟ που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως εναντίον της έχουν κινηθεί και ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός; Ζήτησε από το CAS την απόφαση πριν από τις 19 Ιούλη προκειμένου προφανώς να προλάβει την επικύρωση της βαθμολογίας. Και προσπάθησε περισσότερο να «πείσει» πως η Επιτροπή Εφέσεων σωστά χρησιμοποίησε την «τροπολογία» της Κυβέρνησης στο ποινολόγιο της παράβασης. Αναμενόμενα πράγματα δηλαδή.

Φυσικά σημασία πλέον δεν έχει ούτε τι είπε ο Ολυμπιακός, ούτε ο ΠΑΟΚ, ούτε η ΕΠΟ. Σημασία έχει τι θα πει το CAS σε μια ιστορία που προφανώς όλα είναι πιθανά. Έμπειροι δικηγόροι λένε πως παραδοσιακά το διεθνές αθλητικό δικαστήριο δύσκολα πάει «κόντρα» σε εθνικούς νόμους. Αλλά αυτή είναι μόνο μια πρόβλεψη μέσω… στατιστικής. Και όχι κάτι παραπάνω.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ