Όταν ο Φορτούνης γίνεται χαμαιλέοντας…

Όταν ο Φορτούνης γίνεται χαμαιλέοντας…

Ο Μαρτίνς σκέφτεται να ξεκινήσει τον Φορτούνη στην άκρη και to10.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται πότε, πού και πόσες φορές έχουμε δει τον κορυφαίο Ελληνα ποδοσφαιριστή να αφήνει στην άκρη τη... φύση του ως 10άρι και να αγωνίζεται ως εξτρέμ.

Η απόφαση του Πέδρο Μαρτίνς να μετατοπίσει τον Κώστα Φορτούνη στην άκρη, δεν είναι απλή. Ούτε εύκολη. Οσο κι αν ο κορυφαίος Ελληνας ποδοσφαιριστής έχει την ικανότητα, το ταλέντο, αλλά και τις παραστάσεις να σταθεί σε έναν τέτοιο ρόλο, δεν είναι απλό να βγάζεις από τη θέση του τον κορυφαίο δημιουργό σου, αλλά και έναν ποδοσφαιριστή με εξαιρετική ευχέρεια στο γκολ. Που προέρχεται από ένα γεμάτο 55λεπτο κόντρα στην Ντουντελάνζ, με 2 γκολ και 1 ασίστ. Ως «10άρι».

Κι όμως, η πολύ καλή λειτουργία του Ολυμπιακού στο μισάωρο που συνυπήρξαν Νάτχο, Φορτούνης στον αγωνιστικό χώρο του Κλεάνθης Βικελίδης, φαίνεται ότι έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη του Μαρτίνς ως ένα σχήμα που δεν είναι «ανάγκης», αλλά μπορεί να προσφέρει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα των Πειραιωτών. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με την κυκλοφορία της μπάλας, τη δημιουργία, αλλά και την… απειλή, τον φόβο που προκαλεί σε κάθε άμυνα από τα άκρα ένας παίκτης με τη δημιουργική και την εκτελεστική δεινότητα του Φορτούνη.

Είναι σαφές ότι αυτή η επιλογή αδυνατίζει τις ανασταλτικές δυνατότητες της αριστερής πλευράς της επίθεσης, αλλά δημιουργικά, επιθετικά, τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ καλύτερα. Εξάλλου, ο Φορτούνης μπορεί να μην θέλει, να μην του αρέσει και ίσως να μην του ταιριάζει, πλέον, να αγωνίζεται στο φτερό (ή έστω λίγο πιο μέσα), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτει την… τεχνογνωσία να αγωνιστεί στις συγκεκριμένες θέσεις. Το αντίθετο.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού μπορεί να ήταν σε όλη την καριέρα του 10άρι και να έφυγε από την Ελλάδα ως επιτελικός μέσος, αλλά στη Γερμανία η θέση του άλλαξε. Από τις συνολικά 77 συμμετοχές στην Καϊζερσλάουρν, οι 35 ήταν ως δεξιός εξτρέμ (2 γκολ, 7 ασίστ), οι 31 ως αριστερός ακραίος επιθετικός (1 γκολ, 1 ασίστ) και μόλις οι 11 ως επιτελικός μέσος. Μάλιστα, οι πολύ καλές του εμφανίσεις με τη γερμανική ομάδα του είχαν χαρίσει κλήση στην Εθνική Ελλάδος από πολύ νωρίς. Συγκεκριμένα, ο «Φόρτου» έκανε ντεμπούτο υπό τον Φερνάντο Σάντος στις 29/02/2012, μόλις στα 19 του χρόνια, στην εντός έδρας φιλική ισοπαλία με το Βέλγιο. Είχε μπει ως αλλαγή του Σαλπιγγίδη στο ημίχρονο. Και είχε αγωνιστεί αριστερός εξτρέμ.

Οι 12 πρώτες συμμετοχές του Φορτούνη με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα (29/02/2012 έως 14/08/2013) ήταν ως ακραίος επιθετικός. Και κυρίως αριστερά. Ακόμη και στις δύο συμμετοχές που του είχε δώσει ο Σάντος στα τελικά Euro 2012 (σ.σ. κόντρα σε Πολωνία, Τσεχία), αγωνίστηκε στο αριστερό άκρο. Με τη μετατόπισή του στο «10» να γίνεται στο Ουγγαρία-Ελλάδα 0-0 (29/03/2015) όταν πια είχε αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό και κόντραρε στα ίσια τον Τσόρι Ντομίνγκες ως βασικό δεκάρι των Πειραιωτών.

Ουσιαστικά η επιστροφή του στον Ολυμπιακό ήταν αυτή που τον καθιέρωσε ως επιτελικό μέσο, καθώς στα 169 παιχνίδια που έχει δώσει με την ερυθρόλευκη φανέλα, μόλις 18 φορές έχει παίξει στην άκρη. Με τον απολογισμό του να μην είναι κακός (3 γκολ, 6 ασίστ), αλλά να μην πλησιάζει τα νούμερά του όταν κινείται πιο κεντρικά στον αγωνιστικό χώρο και έχει ελευθερία κινήσεων.

Όπως και να έχει, πάντως, ο Μαρτίνς έχει την ευχέρεια να διαθέτει στα χέρια του έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να γίνει χαμαιλέοντας. Ένα ποδοσφαιρικό «όπλο» που μπορεί να κάνει τα πάντα στο γήπεδο και να «σκοτώσει» τον αντίπαλο με μία πάσα, ένα γκολ, μία και μόνο ενέργεια. Και είτε αυτό γίνει αγωνιζόμενος στην άκρη, στον άξονα ή οπουδήποτε αλλού, μικρή σημασία έχει. Εκείνο που μετράει ειδικά σήμερα, είναι η νίκη επί του Παναθηναϊκού. Και ως ακραίος επιθετικός, κατά πάσα πιθανότητα, ο Φορτούνης θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατό για την ομάδα του. Εξάλλου, όπως ήδη έχετε ενημερωθεί από to10.gr, κάθε φορά που ο «Φόρτου» σκοράρει ή δίνει ασίστ, ο Ολυμπιακός δεν χάνει (σχεδόν) ποτέ.

ΥΓ. Δεν είναι μυστικό ότι Φορτούνης δεν θέλει να παίζει στην άκρη. Όπως δεν είναι μυστικό ότι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν βρήκε ποτέ χημεία με τον Βίκτορ Σάντσεθ, ήταν η απόφαση του Ισπανού προπονητή να τον καθιερώσει ως ακραίο επιθετικό στην καλοκαιρινή προετοιμασία της σεζόν 2016-17, προσπαθώντας να του αλλάξει τη «φύση». Παρά το γεγονός ότι ο Ελληνας μέσος προερχόταν από την (συνολικά) κορυφαία χρονιά της καριέρας του, με 21 γκολ και 17 ασίστ σε 39 παιχνίδια, ως επιτελικός χαφ. Εκείνη η επιλογή του Βίκτορ είχε κοστίσει και στον Ολυμπιακό και στον Φορτούνη, καθώς η χρονιά ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε «προβληματικά». Τώρα, οι συνθήκες και το περιβάλλον είναι τελείως διαφορετικά. Με τη νίκη επί του Παναθηναϊκού να είναι το βασικό ζητούμενο και όχι η θέση του κάθε παίκτη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ