Ζιντάν: Ο υφέρπων (υ)ιός μιας χαμένης αυτοκρατορίας

Ζιντάν: Ο υφέρπων (υ)ιός μιας χαμένης αυτοκρατορίας

Η επιστροφή του Ζιντάν, τα διαπιστευτήρια της ιταλικής φιλοσοφίας και o ιός που μετατρέπεται σε... εμβόλιο για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

«Κάνουν πολύ λίγα λάθη στο τακτικό κομμάτι, ενώ είναι πολύ δυνατοί στη φυσική κατάσταση. Μοιάζουν πραγματικά σαν μια ιταλική ομάδα μιας προηγούμενης εποχής» εξηγούσε ο τεχνικός της Οσασούνα, Χαγόβα Αρασάτε, έπειτα από τη βαριά ήττα της ομάδας του από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι «Μερένχες» πέρασαν χωρίς πρόβλημα από την Παμπλόνα, μάζεψαν ακόμη ένα τρίποντο ενόψει της συνέχειας του πρωταθλήματος και το κατάφεραν με τον γνωστό τρόπο που συνηθίζουν τον τελευταίο καιρό. Με έμφαση στο αμυντικό παιχνίδι.

Τα λόγια του Αρασάτε περιγράφουν στον απόλυτο βαθμό τη φετινή Ρεάλ. Μια ομάδα συμπαγής σε όλες τις γραμμές, που αγωνίζεται σε υψηλή ένταση ανά συχνά χρονικά διαστήματα και έχει πάντα στο επίκεντρο της προσοχής την ανασταλτική λειτουργία. Με διαφορετικά λόγια, μια ζωηρή απεικόνιση των προγενέστερων ιταλικών ομάδων που με όπλο τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κατάφεραν να διαμορφώσουν μια εποχή και να δημιουργήσουν τη δική τους «αυτοκρατορία».

Μια αυτοκρατορία, μάλιστα, που γνωρίζει από πρώτο χέρι ο Ζινεντίν Ζιντάν. Ο τεχνικός της «βασίλισσας» γαλουχήθηκε ως ποδοσφαιριστής με τα ιταλικά ιδεώδη κατά την παρουσία του στην ισχυρή Γιουβέντους της δεκαετίας του 90’. Το ανόθευτο, αλέγκρο ποδόσφαιρο που είχε διδαχθεί στην πατρίδα του αναμείχθηκε με την τακτική σκοπιμότητα των Ιταλών, το αργό τέμπο και την ένταση που οφείλει να βγάζει κάθε ποδοσφαιριστής που έχει επιλέξει να αγωνίζεται στα γήπεδα της Serie A.

Στην επιστροφή του στον πάγκο των «Μερένχες» τον προηγούμενο Απρίλιο, οι περισσότεροι φίλαθλοι είχαν μείνει με το ερώτημα αναφορικά με το τι μπορεί να προσφέρει ο Ζιζού στο αγωνιστικό πλάνο μιας «έκπτωτης βασίλισσας». Εξάλλου, ο Γάλλος είχε κατηγορηθεί πολλάκις για τη… no style φιλοσοφία του κατά την πρώτη του θητεία στους Μαδριλένους και δεδομένου πως στην επιστροφή του δεν θα είχε παρόμοια υλικά, αρκετοί αποφάσισαν να επιλέξουν εκ προοιμίου το δρόμο της αμφισβήτησης.

Ο Ζιντάν, όμως, στην πραγματικότητα είχε δώσει την απάντησή του πολλά χρόνια πριν. Σε ανύποπτο χρόνο και πάνω στη μέθη των πανηγυρισμών της κατάκτησης του Champions League το 2016, ο 47χρονος είχε αποκαλύψει εμμέσως τις ρίζες του. «Έχω εξελιχθεί στην Ιταλία. Η χώρα μου έδωσε πολλά ως ποδοσφαιριστή. Αν θα γυρνούσα ως προπονητής; Ποτέ μη λες ποτέ». Όσο οξύμωρο και ακούγεται, όμως, ο… προπονητής Ζιντάν δεν έφυγε ποτέ από την Ιταλία και ας μην κάθισε ποτέ σε πάγκο εγχώριας ομάδας. Οι αξίες της ιταλικής νοοτροπίας είναι βαθιά ριζωμένες μέσα του και ο ίδιος τους τελευταίους μήνες αποδεικνύεται ένας άξιος μαθητής του Μαρσέλο Λίπι και του Κάρλο Αντελότι, με τους οποίους συνυπήρξε στη Γιουβέντους.

Τη φετινή σεζόν, η Ρεάλ έχει καταγράψει την καλύτερη αμυντική επίδοση στην ιστορία της, αφού ποτέ άλλοτε στο πρωτάθλημα δεν έχει δεχθεί τόσα λίγα γκολ (14) ύστερα από 23 αγωνιστικές. Ακόμη ένα ενδεικτικό της άμυνας από… γρανίτη των «Μερένχες» είναι πως φέτος έχουν δεχθεί τα λιγότερα σουτ (και γκολ) εντός περιοχής από οποιαδήποτε άλλη ομάδα που αγωνίζεται στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Παρά την αμφισβήτηση, την έντονη κριτική και τους… καγχασμούς των αντιπάλων στην αρχή της περιόδου, η Ρεάλ έχει εξελιχθεί σε μια καλοδουλεμένη μηχανή, η οποία θέτει ως κύριο στόχο να διατηρήσει ανέπαφη την εστία. Το… παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι πως ένα κείμενο που αποθεώνει τις αμυντικές επιδόσεις ενός συλλόγου γράφεται για τη… Ρεάλ Μαδρίτης. Τη γνωστή ομάδα που συχνά πυκνά χαρακτηρίζει την ανασταλτική της λειτουργία ως την αχίλλειο πτέρνα της. Το σύλλογο που στο βωμό των γκολ και του θεάματος έχει θυσιάσει τα πάντα… Από νίκες και τρόπαια μέχρι Clasicos που εξελίχθηκαν σε οδυνηρές ήττες και σχημάτισαν πολλές φορές (ιδίως την τελευταία δεκαετία) αιματηρές κηλίδες στην κατάλευκη φανέλα του.

Εδώ και λίγους μήνες, όμως, όλα τα παραπάνω μοιάζουν με μυθοπλασία ή έστω με μακρινό παρελθόν. Η φιλοσοφία του Ζιζού έχει παρεισφρήσει σαν… ιός στο σύστημα της πλέον (διαχρονικά) επιθετικής ομάδας του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και την έχει μετατρέψει σε κάτι διαφορετικό. Σε έναν άλλο εαυτό, ο οποίος μπορεί να μην είναι ρηξικέλευθος και εντυπωσιακός, όμως την οδηγεί σταδιακά προς την ανάκτηση των σκήπτρων στην Ισπανία.

Και όλα αυτά χάρη σε έναν ιό που πρόσβαλε τη νοοτροπία της. Εξαιτίας μια αλλαγής που επέβαλε ο Ζιντάν. Γόνος του ιταλικού ποδοσφαίρου και πρεσβευτής της κυνικότητας που το χαρακτηρίζει. Και μάλιστα, όταν στο πρώτο του πέρασμα από την… ηλεκτρική καρέκλα της Ρεάλ δεν άφησε κανένα απολύτως διαπιστευτήριο πως μπορεί να αναδιαμορφώσει σε τέτοιο βαθμό τον οργανισμό της ομάδας. Ούτε καν στις αρχές της φετινής περιόδου, όταν οι «Μπλάνκος» υπέφεραν από αστάθεια και τάσεις… αυτοκτονίας. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία που συνηγορούσαν στην αλλαγή εξακολουθούσαν να υπάρχουν. Ακόμη και αν ήταν υφέρποντα. Ακόμα και αν οι συνθήκες δεν ήταν οι κατάλληλες για να καλλιεργηθούν. Μερικούς μήνες, αργότερα, όμως τα αποτελέσματα είναι πρόδηλα και ένα… έγκλημα αλλοίωσης ταυτότητας, ίσως τελικά εξελιχθεί στην πανάκεια που αναζητούσε από πέρσι η Ρεάλ όταν βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ